Dramă! Copil, pus să dea cu banul pentru a vedea cu care dintre părinți poate rămâne! Fetița de 9 ani: „Ajutor!”
Doi copii trăiesc o adevărată dramă, după ce părinții lor au decis să se despartă. Pe lângă divorț, cei doi ieșeni luptă și pentru custodia celor doi minori. Magistrații au constatat că cei doi adulți încearcă să îi manipuleze pe minori
Doi minori trăiesc o dramă, după ce părinții lor au decis să se despartă. La un moment dat, fetița de 9 ani a fost pusă în situația de a da cu banul, pentru a decide cu cine să rămână: cu mama sau cu tata!
Cazul acestei familii a ajuns pe rolul instanțelor ieșene. Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale formulată de Mihaela A., în contradictoriu cu fostul ei soț, Alexandru A. Astfel, judecătorii au decis că femeia poate avea legături personale cu minora M.A. (9 ani). Mai exact, ieșeanca își poate lua fiica în al doilea și al patrulea weekend din fiecare lună, în prima zi de Paște, în anii impari, în a doua zi de Paște, în anii pari, în ajunul zilei de Crăciun, în anii pari, în prima zi de Crăciun, în anii impari, în ajunul Anului Nou până în prima zi a anului următor, în anii impari, în primele trei zile din vacanțele intersemestriale, în anii pari etc.
De asemenea, instanța a decis că mama poate participa la evenimentele organizate de școala la care este înscrisă minora, o poate vizita acolo, poate participa la petrecerile organizate cu ocazia zilei de naștere a fetiței. Decizia nu este definitivă, iar fostul soț al femeii a contestat-o deja.
O despărțire cu cântec!
Pe data de 12 decembrie 2019, femeia a depus la instanță cererea de emitere a ordonanței președințiale. Aceasta a solicitat să i se permită să aibă legături personale cu minora M.A.
Ieșeanca a povestit că, din relația de căsătorie avută cu bărbatul, au rezultat doi copii, o fată de 9 ani și un băiețel de patru ani. Conform acesteia, pe 13 decembrie 2018, s-a dispus desfacerea căsătoriei celor doi, din culpa comună a acestora. De asemenea, s-a stabilit ca autoritatea părintească să fie exercitată în comun de ambii părinți, locuința minorilor fiind stabilită la mamă. Totuși, pe 19 noiembrie 2019, Tribunalul Iași a admis apelul declarat de bărbat și a dispus stabilirea locuinței minorei M.A. la tată, până la soluționarea unui dosar aflat la Judecătoria Iași.
De la data pronunțării acestei hotărâri, minora a rămas să locuiască la tată. Mai mult, bărbatul a formulat o cerere pentru stabilirea unui program definitiv de legături personale cu minorul G.A., dar și stabilirea locuinței ambilor minori la tată.
La rândul său, Alexandru A. a cerut respingerea acțiunii, subliniind că fosta nevastă nu a dovedit că el nu i-ar permite să o vadă pe minoră.
„Reclamanta îl manipulează grosolan pe minorul G.A., astfel încât acesta a ajuns să fie dezorientat și să se bâlbâie mult. Ea a mai încercat și în trecut astfel de manipulări cu minora M.A., însă aceasta, fiind mai mare, a putut să se apere”, a afirmat Alexandru A.
Copiii, „muniția” părinților!
Magistrații ieșeni au constatat că stabilirea de urgență a unui program de legături personale a mamei cu fetița de 9 ani se impune în contextul „aparentei alienări parentale pe care o practică tatăl”.
„Atât din înregistrarea audio depusă la dosar de reclamantă, cât și din răspunsurile la interogatoriu, rezultă că pârâtul pune în practică, mai mult sau mai puțin evident, unele dintre metodele menționate. Principala preocupare a pârâtului este strângerea de dovezi, fapt pentru care comunică cu reclamanta doar prin mesaje. În condițiile în care nu sunt purtate conversații telefonice, într-adevăr pârâtul îi obstrucționează minorei comunicarea directă cu mama. Înregistrarea audio depusă la dosar este în egală măsură edificatoare pentru modul în care tatăl pârât înțelege să manipuleze copilul”, au afirmat judecătorii.
Conform acestora, s-a constatat că înregistrarea a fost făcută în contextul în care fetița se afla la locuința mamei, fiind bolnavă, a doua zi aceasta trebuind să meargă cu mama la doctor.
„Pârâtul a venit la locuința reclamantei, iar fetița a fost astfel pusă să aleagă între mamă și tată. Copilul ajunge chiar să dea cu banul pentru a face o alegere în acest sens, după ce, anterior, pe fondul discuțiilor dintre părinți, aceasta se aude cum strigă: „Ajutor!”, probabil nemaisuportând discuțiile în contradictoriu ale părților. Minora spune, chiar, la un moment dat că vrea să stea cu mama sa măcar o noapte”, au adăugat magistrații.
Potrivit acestora, dacă mama încearcă să vorbească frumos cu copilul și să-i explice că astfel de jocuri sunt neavenite, tatăl este preocupat să îi dea dreptate copilului în tot ceea ce face, acesta fiind principalul mijloc de manipulare a copilului.
„Rezultatul este alegerea de către copil a plecării cu tatăl său și șantajarea mamei că, dacă vrea să stea cu ea, să îi ia un telefon! Din procesul-verbal de audiere a minorei rezultă faptul că aceasta este puternic influențată de tatăl ei. Deși eventualele acte de violență suferite din partea mamei au avut loc cu mai mult timp înainte, în perioada în care cele două părți formau o familie, în prezent copilul aduce în discuție acele incidente”, au încheiat judecătorii.