Dr. Raluca Mogoș, despre fibroamele uterine: „Se mai pot necroza, dar mult prea rar există acest risc” – VIDEO

de: BZI.ro
13:58, 24 feb. 2023

Dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre fibroamele uterine. Ce sunt acestea și cum pot fi tratate?

Fibroamele uterine reprezintă tumori benigne frecvente, care sunt întâlnite la aproximativ 70% dintre femei. De cele mai multe ori, acestea sunt descoperite accidental, la un consult ginecologic de rutină. Există și cazuri în care femeia vine la medic, fiindcă se confruntă cu simptome neobișnuite, cum sunt: sângerări uterine, tulburări de tranzit intestinal, creșterea în volum a abdomenului, tulburări menstruale, dureri abdominale sau infertilitate.

În ceea ce privește cauzele care determină apariția fibromului uterin, printre acestea se regăsesc ereditatea, stilul de viață și numărul copiilor născuți.

Dr. Raluca Mogoș, despre fibroamele uterine: „Sunt numite tumori benigne”

Fibromul uterin este, așa cum am precizat, o formațiune tumorală benignă, care declanșează creșterea dimensiunilor uterului în întregime sau doar a unei porțiuni din peretele uterin. Această formațiune poate apărea atât în interiorul cavității uterine, cât și în exteriorul acesteia. Cel care împiedică, într-adevăr, o eventuală sarcină și poate declanșa menometroragii este fibromul uterin intramural, cel care ia naștere în mușchiul uterin.

Din păcate, fibroamele uterine sunt foarte comune, mai mult de 70% dintre femei confruntându-se cu astfel de formațiuni de-a lungul vieții. Important de reținut este că nu toate femeile care dezvoltă fibrom uterin prezintă simptomatologie.

„Fibroamele uterine sunt numite tumori benigne. De obicei se mai pot necroza, mult prea rar există acest risc. Este o aglomerare de fibre musculare netede, din care este făcut și miometrul, respectiv mușchiul uterin și face, practic, ca un ghem și atunci apare fibromul uterin. Fibromul uterin poate să fie subseros, adică în afara uterului, poate să fie intramural, practic în mușchiul uterin se formează acest fibrom și cel care împiedică, într-adevăr, o eventuală sarcină sau care, mai târziu, poate da menometroragii, deci sângerări între menstruații sau sângerări menstruale abundente sau sângerare chiar continuă foarte puternică sunt fibroamele submucoase sau care amprentează cavitatea uterină.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cum pot fi tratate fibroamele uterine?

Tratarea fibromului uterin depinde, în mare măsură, de localizarea fibromului, de severitatea simptomatologiei, de vârsta pacientei, de intenția de a avea o sarcină și de mărimea fibromului. Cu toate acestea, principala modalitate de tratament a fibroamelor uterine rămâne îndepărtarea lor pe cale chirurgicală. Astfel că, tratamentul chirurgical este indicat în cazuri de sângerări anormale importante, când apar simptome supărătoare (de exemplu, constipația), pierdere repetată de sarcini sau infertilitate.

„Există posibilitatea de a îndepărta fibromul prin rezectoscopie, dacă este intracavitar, în vederea unei sarcini, dacă doamna a trecut deja de perioada în care își dorește copii are deja sarcină sau este la o perioadă în care nu mai poate sau nu mai dorește să mai aibă, vom încerca mirena, care este un dispozitiv intrauterin, care descarcă progesteron. Și atunci progesteronul ce face? Ține endometrul pe loc. Și mai este o treabă, există uterul fibromatos. De obicei, fibroamele nu sunt singure, vin cu familia. Contează foarte mult dacă avem mamă, bunică, cu uter fibromatos.”, a adăugat dr. Raluca Mogoș.