Dr. Oana Bișoc, despre accidentul vascular cerebral la femei și la copii: „Rasa, genul, vârsta fac parte dintre factorii pe care nu îi putem modifica” – VIDEO
Dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, la Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre accidentul vascular cerebral la femei și la copii. Care sunt cauzele care duc la apariția acestuia?
Accidentul vascular cerebral își face apariția atunci când fluxul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, iar oxigenul și nutrienții nu mai ajung în țesutul cerebral. Fără aceste elemnte, celulele creierului încep să moară și se deteriorează după doar câteva minute. Simptomele apar în părțile corpului controlate de celulele respective și pot fi: slăbiciune bruscă, paralizie sau amorțeală a feței, a brațelor sau a picioarelor.
Accidentul vascular cerebral necesită îngrijire de urgență, deoarece poate genera leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau, chiar, decesul pacientului.
Dr. Oana Bișoc, despre accidentul vascular cerebral la femei: „În ceea ce privește genul, la persoanele tinere, există o preponderență a accidentului vascular cerebral la femei”
De-a lungul timpului, s-a arătat că bărbații sunt mai predispuși la accident vascular cerebral. Însă, în ultima vreme, au apărut tot mai multe cazuri de AVC la femei. Explicația rezidă în faptul că femeile prezintă factori de risc hormonali, cum ar fi perioadele de sarcină și după sarcină, dar și administrarea de contraceptive.
„Partea de sex este partea de factor de risc nemodificabil. Spre exemplu, rasa, vârsta, fac parte dintre factorii pe care nu îi putem modifica. În ceea ce privește genul, la persoanele tinere, există o preponderență a accidentului vascular cerebral la femei. Pentru că există factori de risc hormonali, cum ar fi perioadele de sarcină și după sarcină și cum ar fi administrarea de contraceptive. Astea sunt doar o parte dintre ele. Pe măsură ce trece timpul, la persoanele vârstnice, riscul mai mare este la bărbați din mai multe motive.”, a declarat medicul Oana Bișoc, pentru BZI LIVE.
De asemenea, potrivit incidenței, femeile prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral, deoarece trăiesc mai mult. Având o durată de viață mai mare decât a bărbaților, acumulează și un risc mai mare de boli cardiovasculare sau alte afecțiuni frecvente.
„Dacă unim toate aceste cazuri și dacă ne uităm la incidență, per total, femeile au risc mai mare, dar unul dintre motivele interesante este că trăiesc mai mult. Au o durată de viață medie mai mare decât a bărbaților și consecința va fi că vor acumula risc mai mare de boli cardiovasculare decât bărbații prin durata de viață mai lungă.”, a adăugat medicul.
Accidentul vascular la copii. Dr. Oana Bișoc: „Copiii au mai puțini factori de risc modificabili”
Din păcate, și copiii pot suferi de acidente vasculare cerebrale, boli cardiace sau boli de vase de sânge.
„Copiii au mai puțini factori de risc modificabili, pentru că aceștia, de obicei, se acumulează odată cu trecerea timpului, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul, au mai mult din bolile genetice sau congenitale. Și copiii au boli cardiace, și copiii au boli de vase, din păcate.”, a spus medicul neurolog.
Cu toate acestea, cei mici au șanse mai mari de refacere, deoarece potențialul creierului lor este mai mare.
„Au șanse mai mari de refacere, pentru că potențialul creierului lor este mai mare. Adică la orice fel de suferință fizică, la marea majoritate, potențialul de recuperare a unui copil, în general, este mai mare, cele cerebrale cu atât mai mult.”, a completat medicul Oana Bișoc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.