Dr. Irina Cațighera, despre pilula contraceptivă: „Este metoda ideală de contracepție la o adolescentă” – VIDEO
Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre pilula contraceptivă și despre scopurile multiple ale acestei metode de contracepție.
Pilula contraceptivă este folosită pentru a preveni o sarcină nedorită. De asemenea, această metodă de contracepție ajută și la regularizarea menstrelor, reduce durerea din perioada ovulației, diminuează crampele musculare din timpul menstruației și reduce riscul de anemie pe fondul unor menstre abundente. De asemenea, pilula contraceptivă reduce din intensitatea simptomelor asociate tulburării disforice premenstruale, ajută la menținerea sub control a pilozității faciale și corporale, reduce riscul de sarcină ectopică (în afara uterului), diminează acneea și calmează migrenele asociate menstrelor dureroase.
De reținut este că pilula contraceptivă se administrează în urma unui set minim de analize, care cuprinde glicemie, colesterol, transaminaze și variază în funcție de vârstă.
Dr. Irina Cațighera, despre pilula contraceptivă: „O putem indica atât ca metodă contraceptivă, cât și pentru reglarea menstruațiilor”
Medicul Irina Cațighera este de părere că pilula contraceptivă este metoda ideală de contracepție la o adolescentă, deoarece poate atinge mai multe scopuri. Poate fi indicată atât ca metodă contraceptivă, dacă aceasta și-a început viața sexuală, cât și pentru reglarea menstruațiilor, pentru că, la această vârstă, pot apărea cicluri menstruale neregulate, cu menstruații fie prea abundente, fie prea scurte, însoțite de sindrom premenstrual accentuat.
„Pilula contraceptivă este indicată atât tinerelor și, mai ales, tinerelor. Este metoda ideală de contracepție la o adolescentă și, aici, atingem mai multe scopuri. O putem indica atât ca metodă contraceptivă, dacă și-a început viața sexuală. Dar, dacă nu și-a început-o sau nu declară că și-a început-o, o putem administra pentru reglarea menstruațiilor, pentru că, la această vârstă ne confruntăm timp de câțiva ani cu cicluri menstruale neregulate, cu menstruații ba foarte abundente, ba foarte scurte, care vin în absolut orice moment cu un sindrom premenstrual accentuat, care, uneori, chiar o împiedică să meargă la școală.”, a declarat dr. Irina Cațighera pentru BZI LIVE.
Pilula contraceptivă este recomandată și fetelor sau femeilor, care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice și cu toate consecințele sale, cum sunt: acneea, seboreea sau pilozitatea în exces.
„Ne confruntăm frecvent cu sindromul ovarelor polichistice și cu toate consecințele sale, adică acnee, seboree, pilozitate în exces și atunci administrăm pilula, care are și aceste indicații terapeutice la adolescente, care nu și-au început încă viața sexuală.”, a completat medicul.
Pilulele contraceptive sunt indicate și femeilor trecute de 30 de ani?
Dr. Irina Cațighera a dezvăluit că pilulele contraceptive sunt administrate, de regulă, până la vârsta de 35 de ani, însă perioada se poate prelungi până la 40-42 de ani, în condițiile unei sănătăți perfecte.
„Am avut o pacientă care avea 48 de ani și a venit la mine, spunându-mi că nu se mai simte bine cu medicamentul, pe care i l-am recomandat la 23 de ani. Deci era prima noastră întâlnire după 25 de ani, timp în care utilizase permanent aceeași metodă contraceptivă. Sigur că acum avea tensiuni în sâni, creșterea greutății, creșterea colesterolului, un oarecare grad de hipertensiune. Indicația la pilule este ca, anual, să faci un control și un set minim de analize, care cuprinde glicemie, colesterol, transaminaze, iar tipul de pilulă care se administrează variază cu vârsta. Adică vorbim de cu totul alte pilule, o altă concentrație estrogenică la o tânără de 20 și ceva de ani, iar, în principiu, administrarea pilulelor, la noi în țară, se face undeva la 35 de ani sau se poate prelungi până la 40-42, în condițiile unei sănătăți perfecte.”, a mai spus dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă Iași, în emisiunea BZI LIVE.