Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă legat de evitarea bolilor infectocontagioase: „Pentru că încă ne confruntăm cu multiple cazuri de COVID-19, recomandăm purtarea măștilor în locurile închise!”

de: BZI.ro
02:00, 01 sept. 2022

În doar câteva zile, elevii de toate vârstele reiau activitățile școlare în format clasic, la 5 septembrie revenind în bănci. Întoarcerea copiilor în colectivitate atrage o serie de aspecte mai puțin plăcute, aspecte ce pot fi diminuate, dacă îi învățăm pe cei mici să țină cont de o serie de măsuri, cum ar fi spălarea pe mâini ori de câte ori este necesar. De asemenea, pentru a evita răspândirea bolilor infectocontagioase dr. Florin Roșu le recomandă părinților să fie onești când vine vorba de sănătatea copiilor lor, iar la primele semne de îmbolnăvire să scoată copilul din colectivitate

Bolile infectocontagioase au o incidență foarte ridicată în colectivități, iar împiedicarea răspândirii acestora se poate face doar prin respectarea unor reguli de igienă și conduită socială. Dacă prezintă simptome de boală care ar semăna cu cele din spectrul virozelor respiratorii, precum febră, cefalee, rinoree, fatigabilitate, artralgii, mialgii, orice erupție cutanată, dureri abdominale sau senzație de greață, părinții trebuie să informeze medicul de familie și să țină copilul acasă până se știe cu exactitate cauza acestor simptome. Medicul de familie va urmări cazul și, dacă este necesar, va solicita investigații suplimentare și consultul medicului infecționist. Dacă elevul dezvoltă simptomatologie în timpul orelor de clasă, cadrul didactic sau asistentul medical trebuie să anunțe aparținătorii pentru a lua copilul acasă. Este o formă sănătoasă de protecție atât pentru copilul cu simptome, cât și pentru colegii săi.

Cum evităm răspândirea bolilor infectocontagioase, odată cu întoarcerea elevilor în colectivitate

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, recomandă ca elevii să acorde importanță igienei mâinilor.

„Din ghiozdanul copilului nu trebuie să lipsească șervețelele nazale și șervețelele umede. Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun diminuează considerabil riscul de a contracta boli infectocontagioase. De aceea, după folosirea toaletei sau înainte de masă, este obligatoriu să se spele pe mâini. Dacă din diferite motive elevii nu se pot spăla pe mâini, trebuie să folosească șervețelele umede”, a precizat dr. Florin Roșu.

Atunci când este vorba de școlari sau de copiii din unitățile de învățământ preșcolare cu program scurt, unde nu se asigură masa, personalul trebuie să aibă în vedere ca fiecare să își mănânce pachețelul și să nu împartă mâncarea, deoarece virusurile se transmit și prin alimente contaminate. De asemenea, părinții trebuie să evite să le pună copiilor la pachet dulciuri, mâncare de tip fast-food, gustări nesănătoase sau produse perisabile. Copilul are nevoie de alimente sănătoase și nutritive care să îl ajute în procesul și efortul de învățare și care, de asemenea, contribuie la protejarea sistemului imunitar

Dr. Florin Roșu recomandă purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

„Pentru că încă ne confruntăm cu multiple cazuri de COVID-19, recomandăm purtarea măștilor în locurile închise. Bineînțeles că părinții sunt cei care vor decide acest lucru, însă, cu siguranță, cei câștigați în această situație vor fi bunicii care, în multe cazuri, au grijă de nepoței după ce vin de la școală sau grădiniță. Reamintim faptul că în acest val de COVID-19 categoria vulnerabilă principală la această patologie o reprezintă persoanele în vârstă ale căror comorbidități sunt agravate de acest virus”, a adăugat Florin Roșu.

Cea mai redutabilă boală infecțioasă, numită și ”boala mâinilor murdare ” este hepatita virală de tip A. Este o boală acută infecțioasă care se transmite  prin ingerarea virusului de pe alimente,  obiecte contaminate sau de la persoane deja infectate cu care intrăm în contact

Care sunt cele mai răspândite boli infectocontagioase în rândul copiilor

Cea mai redutabilă boală infecțioasă, numită și „boala mâinilor murdare”, este hepatita virală de tip A. Este o boală acută infecțioasă care se transmite prin ingerarea virusului de pe alimente, obiecte contaminate sau de la persoane deja infectate cu care intrăm în contact. Formele hepatitei A pot varia de la îmbolnăvirea ușoară care durează câteva săptămâni până la forme mai grave care persistă și câteva luni. Copiii până în 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt oboseală, greață, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului.

O altă boală infectocontagioasă extrem de răspândită în rândul copiilor este herpangina. Aceasta este o boală infecțioasă determinată de igiena precară. Face parte din familia enterovirusurilor, iar cei mai afectați sunt copiii cu vârste între 1 și 10 ani. Se manifestă prin ulcerații apărute în interiorul cavității bucale.  Simptomele acestei boli sunt febră, odinofagie (durere în gât), afectarea homeostaziei organismului (stare generală proastă) și inflamarea ganglionilor limfatici. Scarlatina este o altă boală ce se poate răspândi în colectivități. Aceasta se manifestă prin febră importantă, frisoane, odinofagie (durere în gât), disfagie (dificultate la înghițire), cefalee, durere abdominală. Se transmite pe cale respiratorie, prin picături de salivă ale persoanei infectate care vorbește cu noi, strănută sau tușește, dar și de pe obiectele contaminate.

Pe lângă boli infectocontagioase, copiii vor fi afectați și de viroze respiratorii sau de cele din categoria enterovirozelor. Acestea se transmit foarte ușor în colectivitate. Copiii nu trebuie tratați după ureche și nici cu antibiotice, ci ținând cont de recomandările medicului de familie, ale medicului specialist de boli infecțioase sau de pe specialitatea în care se încadrează patologia.