Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, recomandări despre varicelă. Ce pași trebuie urmați în cazul acestei boli contagioase – VIDEO
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Urgență de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a transmis astăzi, 9 februarie 2022, o serie de recomandări în ceea ce privește infectarea cu varicelă. În cazul în care un copil sau un adult contractează această boală contragioasă sunt necesari anumiți pași.
Medicul infecționist susține că această afecțiune poate fi chiar fatală dacă nu este tratată corespunzător.
„Sfârşitul iernii, începutul primăverii îndreaptă atenţia noastră, a medicilor infecţionişti, spre o boală foarte frecvenţă, mai ales în rândul copiilor, dar care poate afecta şi adulţii. Vorbim despre varicelă, în popor cunoscută ca şi vărsat de vânt. Bineînţeles că această boală are particularităţi, dar o putem identifica”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Cum se manifestă varicela. Dr. Florin Roșu, recomandări și pași de urmat pentru a trata boala
Dr. Florin Roșu a explicat cum se manifestă varicela sau vărsatul de vânt. Managerul unității medicale de boli infecțioase a transmis că în momentul în care apar acele leziuni pe suprafața corporală, pacientul trebuie numaidecât izolat. Următorul pas este acela de a contacta medicul de familie a urma tratamentul recomandat.
„Aceasta se manifesta prin apariţia unor leziuni, vezicule rotunde, ovale cu un lichid clar, incolor, îi spunem noi cu aspect de picătură de rouă, înconjurate de o aoreola roşie. Acela este momentul când pacientul trebuie izolat. Vorbim despre o boală extrem de contagioasă. Trebuie să luăm legătura cu medicul de familie pentru a ne comunica paşii ce trebuie urmaţi pentru a avea o evoluţie favorabilă a bolii. Dacă medicul de familie a făcut recomandările, pacientul este izolat acasă şi în ciuda recomandările situaţia nu este favorabilă, ce facem? Ce măsuri luăm? Ce complicaţii pot apărea?”, a mai spus medicul Florin Roșu.
Medicul Florin Roșu, despre complicațiile ce pot apărea în timpul infectării cu varicelă
Medicul infecționist susține că în timpul infecării cu varicelă pot apărea complicațiile atât la copii, cât și la adulți. Leziunile apărute pe corp se pot infecta și astfel fiind necesare îngrijiri medicale locale. De asemenea, poate apărea febra și starea generală de rău.
„Dacă ne referim la copii, riscul principal ce poate apărea este acela de infectare a leziunilor, acestea necesitând îngrijire locală. Sigur, poate apărea febră, starea generală fiind una care necesită consult de specialitate. În ceea ce priveşte adulţii, sunt anumite categorii vulnerabile: femei însărcinate, persoane cu imunitate scăzută, persoane cu comorbidități pentru care varicela poate fi chiar fatală prin complicaţiile pe care le provoacă”, a precizat sursa citată.
În continuarea declarației sale, dr. Florin Roșu a menționat că erupțiile în cazul persoanelor adulte pot fi mai extinse față de cele ale copiilor. De asemenea, pentru a nu avea cefalee, pneumonie sau septicemie, pacientul care prezintă complicații trebuie să se prezinte la spital.
„În cazul adulţilor erupţia este mai extinsă, starea generală este alterată, tendinţa de infectare a leziunilor este mai mare decât în cazul copiilor. De aceea, atunci când leziunile din cavitatea orală împiedica persoană să se alimenteze, febra persistă deşi leziunile dau semne de vindecare prin uscare, acesta trebuie să fie adus de urgenţă la spital deoarece varicela poate dezvolta cefalee, pneumonie sau chiar septicemie, o infecţie în tot organismul. Pentru ca pacienţii şi sănătatea lor din punctul nostru de vedere primează, credem că prevenţia face diferenţa. De aceea, continui să îndemn populaţia să se informeze din surse medicale. Vaccinarea putând fi efectuată şi recomandată începând cu vârsta de 2 ani şi chiar adult fiind”, a conchis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Nu în ultimul rând, medicul ieșean Florin Roșu susține că prevenția și vaccinul împotriva varicelei sunt cheile succesului pentru a trece cu bine peste această boală contagioasă.