Dr. Florin Roșu, despre bolile infecțioase frecvente de sărbători: „Există tendința excesului alimentar” – VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
13:20, 20 apr. 2022

Având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la Paște, medicul Florin Roșu a transmis astăzi, 20 aprilie 2022, un mesaj cu privire la bolile infecțioase frecvente de sărbători.

„Paştele este miracolul învierii Domnului, este sărbătoarea cu cea mai mare încărcare spirituală şi reprezintă triumful ciclic al vieţii asupra morţii. Este sărbătoarea speranţei, a iubirii, a iertării şi aduce în sufletele credincioşilor lumină, linişte sufletească şi armonie în familie. Aceasta este însoțită totodată și de numeroase tradiții și obiceiuri”,  a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Deşi restricţiile au fost ridicate, medicul face totuşi un apel la responsabilitate şi face o serie de recomandări.

Ce spune medicul Florin Roșu despre bolile infecțioase frecvente de sărbători

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a menționat faptul că în perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare numar de cazuri de infecții digestive și alergodermii din tot anul. Majoritatea pacienților ce se prezintă în triajul unității medicale în perioada sărbătorilor prezintă o serie de simptome specifice unor infecții din cauza excesului alimentar:

  • greță;
  • vărsături;
  • dureri abdominale;
  • erupții;
  • scaune diareice;
  • febră;
  • frisoane;

„În perioada sărbătorilor există tendința excesului alimentar. Din bucuria că toată familia se reîntregește, suntem îndemnați sa pregătim foarte multe feluri de mâncare, deserturi, etc.. Alimente care sunt foarte grele pentru sistemul digestiv (mâncărurile ce conțin carne de porc, grăsimi, zahăr, băuturile acidulate, alimentele cu coloranți și aditivi alimentari, alcool în exces). Foarte multe infecții digestive apar din cauza pregătirii neadecvate a preparatelor. Principalul mod de transmitere a agenților infecțioși este prin alimente sau apa contaminată, manifestările clinice putând debuta de la câteva ore până la câteva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate”, a spus medicul Florin Roșu.

Care sunt cele frecvente boli infecțioase

Medicul infecționist a menționat care sunt cele mai frecvente infecții bacteriene cauzate de: coli (transmise prin consumul de ouă); Salmonella și Campylobacter (transmise prin consumul de ouă și carne de pasăre de curte insufficient preparate termic, lapte nepasteurizat); Shigella (transmisă prin contact cu pacienții infectați, apă sau alimente contaminate); Stafilococi enterotoxigeni; Proteus spp.; Clostridium perfingens; Yersinia; Vibrionul holeric.

De asemenea, Florin Roșu a menționat că infecțiile virale cele mai cunoscute sunt cauzate de: Norovirus; Rotavirus; Astrovirus; Calicivirus; Adenovirus; Parvovirus; Coronavirus, etc.

Mult mai rar, boli cauzate de paraziți precum: Giardia lamblia; Cryptosporidium parvum; Entamoeba histolytica (amebiaza), etc. Și alte cauze precum aditivii alimentari, coloranții.

„În cazul în care apare simptomatologia menționată mai sus, trebuie să ne prezentam la spital sau contactat medicul de familie, aceste simptome putând ascunde și alte patologii mult mai severe. Un consult medical cât mai precoce este foarte important”, a mai menționat sursa citată.

Tratamentul și prevenția bolilor infecțioase frecvente de sărbători

Tratamentul trebuie instituit cât mai repede pentru a putea preveni apariția complicațiilor. Acesta constă în:

-regim igieno-dietetic (se evită alimentele greu de digerat, cafeaua, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi, zahăr, sucuri carbogazoase; se vor consuma alimente ușor de digerat, orez, pui la grătar, pâine prăjită, ceai de mentă neîndulcit, brânză proaspătă, banane foarte bine coapte, ou fiert – doar gălbenușul, în cantități mici, la intervale regulate de timp);

-tratament simptomatic;

-antivirale și/sau antibioticoterapie (doar la indicația medicului specialist);

-lichide orale bogate în electroliți pentru reechilibrare hidro-electrolitică (în cantități mici, la intervale regulate de timp).

Prevenția este esențială și constă în:

-spălarea și procesarea corectă a alimentelor, consumul de apă îmbuteliată;

-măsuri de igienă personală;

-cumpătare în alegerea și consumul alimentelor;

-mase bogate în legume, fructe, fibre și cereale integrale;

-mestecarea lentă a alimentelor;

-sportul și activitățile fizice frecvente.

„Secretul Sărbătorilor atât Pascale cât și a celor de Craciun constă în cumpătare. Sărbători fericite și liniște sufletească!”, a conchis dr. Florin Roșu.

Paștele 2022 este unul dintre cele mai scumpe de până acum, carnea de miel având un preț exorbitant. Astfel, pentru a evita bolile infecțioase frecvente de sărbători, medicii ieșeni recomandă consumul ponderat de alimente.