Dr. Ciprian Danielescu, despre afecțiunile oftalmologice ale persoanelor cu diabet: „Diabetul astupă vasele mici de sânge” – VIDEO
Dr. Ciprian Danielescu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre afecțiunile oftalmologice ale persoanelor cu diabet. Care sunt acestea și cum pot fi prevenite?
Nu multă lume știe, dar diabetul poate provoca leziuni la nivel ocular. Lăsat nesupravegheat, poate duce la slăbirea vederii și chiar la orbire. Astfel că, toate persoanele diagnosticate cu diabet prezintă riscul de a face retinopatie diabetică. În cazul acestei afecțiuni, în interiorul ochiului apar vase noi de sânge, care determină dezlipirea de retină și glaucom, fiindcă ochiul este invadat de sânge.
Dr. Ciprian Danielescu, despre afecțiunile oftalmologice ale persoanelor cu diabet: „Scopul este să prevenim scăderea importantă de vedere”
Persoanele care suferă de diabet trebuie să meargă periodic la controale oftalmologice, deoarece glicemia ridicată poate genera probleme serioase. Mai mult, pe termen lung, aceasta poate determina pierderea definitivă a vederii. Pe lista complicațiilor oftalmologice întâlnite la pacienții cu diabet, se numără: retinopatia diabetică, cataracta și glaucomul. Acestea pot duce la dezlipirea de retină diabetică sau pot provoca hemoragia masivă intraoculară, care sunt boli ce necesită intervenție chirurgicală.
„Diabetul astupă vasele mici de sânge. Acest lucru se întâmplă în ochi, în rinichi și în alte organe. Și acele vase nu le mai destupă nimeni. Noi putem să mergem mai departe pe fiziopatologia bolii și să tratăm efectele ischemiei. De exemplu, secreția de substanțe anormale în interiorul ochiului sau această secreție este blocată de injecția intraoculară, pe care o facem noi. Și atunci scopul este să prevenim scăderea importantă de vedere, care înseamnă afectarea centrală a retinei, ceea ce numim edemul macular sau dezlipirea de retină diabetică sau hemoragia masivă intraoculară. Ultimele două, hemoragia și dezlipirea de retină prin tracțiune diabetică sunt boli chirurgicale, ele necesită intervenție chirurgicală. Și acești ochi pot fi salvați în multe cazuri, dar pentru mine întotdeauna intervine întrebarea: „De ce a trebuit să ajungem aici? De ce nu s-a făcut controlul la timp? De ce nu s-a făcut laserul la timp?”, a declarat medicul Ciprian Danielescu, pentru BZI LIVE.
De ce pacienții cu diabet nu vin la timp la controalele oftalmologice? Dr. Ciprian Danielescu: „Unii dau vina pe anturaj”
Pacienții cu diabet ezită să meargă la medicul oftalmolog, fie din cauza anturajului, fie pentru că nu știu că această boală poate să ducă la afectare oculară.
„Unii dau vina pe anturaj: „Doctorul nu m-a trimis la timp”, „Am vorbit cu vecinul meu și el are diabet și mi-a spus că injecțiile nu-s bune.” Fiecare om are șansa lui, fiecare ochi are șansa lui . S-ar putea ca ochiul drept să meargă bine și ochiul stâng să meargă prost. Dar trebuie să tragem de șansa aia cu dinții, asta este mentalitatea mea de chirurg de retină. Suntem obișnuiți să tragem de orice ochi, oricât de prăpădit este el. Și sunt și oameni care n-au știut niciodată că diabetul poate să ducă la afectare oculară, ceea ce mă miră mult în ziua de azi, că e suficient să dai un click pe internet.”, a mai spus medicul Ciprian Danielescu.