Dr. Carmen Dorobăţ, propunere pentru autorități privind gestionarea reacțiilor adverse în urma vaccinării COVID
Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a comentat raportul oficial care arată că foarte mulți români au suferit reacții adverse în urma vaccinării COVID.
Peste 40.000 de români au suferit reacții adverse în urma vaccinării COVID, potrivit unui raport publicat de comitetul care a administrat toate activitățile privind vaccinarea pe teritoriul României în perioada 2020-2022.
Care sunt reacțiile adverse
10 cazuri cu miocardită (6 au necesitat spitalizare), 4 cazuri cu pericardită (unul a necesitat spitalizare) și un caz cu mio-peridardită;
16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;
16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;
424 cazuri cu reactii alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.
În această perioadă au fost date spre investigare 26 de decese suspecte RAPI, dintre care 25 au fost infirmate, iar pentru un deces investigația încă este în curs de finalizare.
Până la data de 31.12.2021, erau 227 de reacții adverse în curs de investigare.
Carmen Dorobăţ: „O gamă largă de simptome care necesită o colaborare între medici”
Întrebată câte dintre astfel de afecțiuni necesită investigații medicale suplimentare, sau tratament pe o perioadă îndelungată și cum ar putea statul român să suporte toate aceste cheltuieli, dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a avut o propunere privind gestionarea reacțiilor adverse în urma vaccinării COVID.
„Eu aș spune că acest document este extrem de bine venit pentru că pune la punct o gamă largă de simptome pe care noi medicii, le legam mai mult sau mai puțin de administrarea de vaccin.
Vedeți în tabelul respectiv o serie de afecțiuni care necesită o cooperare interdisciplinară între infecționist și medic hematolog, pentru că vedeți tulburări hematologice, aș adăuga eu medic cardiolog, pentru că dacă citim cu atenție este vorba și despre miocardită.
De asemenea medic neurolog, pentru că iată, poate fi vorba chiar despre accident vascular cerebral prin accident tromboembolic, deci o gamă largă de simptome care necesită o colaborare între medici și ar fi extrem de bine venit ca la nivel național să se ia o astfel de atitudine, încât să putem îngriji comunitar nu numai astfel de simptome, post vaccinare, dar și tot ceea ce înseamnă sindrom post-COVID”, a explicat medicul infecționist Carmen Dorobăţ.