Dr. Carmen Dorobăț, despre hepatita de cauză necunoscută: „Este vorba de câteva ore, în care trebuie să intervenim rapid, pentru a salva viața pacienților!”

de: BZI.ro
17:29, 29 apr. 2022

Vineri, 29 aprilie 2022, în cadrul Asteri Medical Clinic, dr. Carmen Dorobăț, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași,  și dr. Cristina Hristodorescu, manager al Laboratorului de Investigații Medicale Praxis Iași, au abordat, în mod multidisciplinar, problema complexă a noilor agenți patogeni. De câteva săptămâni, hepatita de cauză necunoscută  îi îngrijorează atât pe părinți, cât și pe medici. Ca și în cazul SARS-CoV-2, medicii știu foarte puține lucruri despre hepatita de cauză necunoscută, însă se bănuiește ca la baza sa ar sta un adenovirus.

Dr. Cristina Hristodorescu, manager al Laboratorului de Investigații Medicale Praxis Iași, este de părere că, datorită SARS-CoV-2, laboratoarele de biologie moleculară au crescut de la 19 la 200, la nivel național, în fiecare județ existând un astfel de laborator.  Diagnosticarea adenovirusului poate fi făcută în 2 feluri: serologic, prin determinarea anticoriplor, și prin determinarea ARN-ului viral. Determinarea ARN-ului viral este mult mai rapidă și mai sigură, pentru că organismul produce anticorpi un pic mai târziu. În Iași, în câteva ore, un părinte poate obține rezultatul pentru adenovirus, prezent sau absent.

Vineri, 29 aprilie 2022, în cadrul Asteri Medical Clinic, dr. Carmen Dorobăț, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, și dr. Cristina Hristodorescu, manager al Laboratorului de Investigații Medicale Praxis Iași, au abordat, în mod multidisciplinar, problema complexă a noilor agenți patogeni

Hepatită de cauză necunoscută: Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze?

Dr. Carmen Dorobăț, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, este de părere că în ultimii doi ani, omenirea a avut de-a face cu numeroase boli infecțioase, iar nu multe generații au avut șansa să facă cunoștință cu atâția agenți infecțioși. Însăși doctorii au fost nevoiți să învețe, într-un timp foarte scurt de timp,  cum să facă față acestor noi agenți infecțioși. Am văzut mai întâi cum se manifestă SARS-CoV-2, ne-am confruntat cu simptome post covid, iar acum  ne aflăm în fața unei alte surprize, în fața unei hepatite misterioase, numită astfel, deoarece încă nu a fost descoperit agentul care stă la baza sa.

“ Cel mai consistent studiu a fost realizat în Regatul Unit,  pe 40 de copiii, și s-a constat că la peste 70% din ei s-a pus în evidență virusul. Se pare că în diverse zone ale globului, unde s-a încercat să se evidențieze cauza, tot adenovirusul, mai precis tulpina F41, ar fi cea care determină această afectare hepatică gravă. Întrebarea fiecărui părinte și a fiecăruia dintre noi este cum se transmite această hepatită, pentru a ști cum să ne protejăm. Boala apare într-un interval scurt de timp, în diverse zone ale globului, depărtate geografic: America de Nord, Regatul Unit, Vestul Europei și Japonia, ceea ce înseamnă că este un agent infecțios care se transmite cu foarte multă ușurință, iar calea de transmitere cea mai ușoară este calea aeriană. În afară de calea respiratorie, trebuie să avem grijă la contactul direct, la obiectele pe care punem mână. De aceea, trebuie să fim atenți, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, eventual să folosim și batiste de unică folosință. De asemenea, părinții trebuie să aibă grijă când merg cu copiii în zone aglomerate, în care nu cunosc starea de sănătate a celorlalți copii. De luni, se reiau cursurile în școli și grădinițe, iar fiecare părinte ar trebui  să fie responsabil, iar dacă copilul are probleme de sănătate, să  meargă să-l investigheze și să nu-l trimită la școală. Copilul, în adenoviroze, prezintă febră, mulți dintre copiii cu hepatită au prezentat mai întâi febră. În afară de febră, au prezentat și probleme digestive, vărsături, dureri abdominale, dar și somnolență. De asemenea, poate fi vorba de un debut cu icter, adică ochii se colorează în galben, iar urina este închisă la culoare”, a declarat dr. Carmen Dorobăț.

Hepatita de cauză necunoscută apare într-un interval scurt de timp, în diverse zone ale globului, depărtate geografic, America de Nord, Regatul Unit, Vestul Europei și Japonia, ceea ce înseamnă că este un agent infecțios care se transmite cu foarte multă ușurință, iar calea de transmitere cea mai ușoară este calea aeriană

Hepatita de cauză necunoscută determină, în 10%  din cazuri, forme extrem de grave

Părinții petrec din ce în ce mai puțin timp cu copii. De aceea, cei mici trebuie observați nu doar de către părinți și bunici, ci și de către cadrele didactice. Acestea trebuie să fie vigilente, să observe dacă un copil este bolnav și să-l trimită la investigații, dacă prezintă simptome.

Medicii infecționiști cred că pot face față cu brio unui eventul val de îmbolnăviri cu hepatită de cauză necunoscută, însă adevărata problemă o reprezintă cazurile grave.

„Nu aveam probleme în a face față acestei hepatite, noi am tratat copii cu hepatită A, am avut copii cu hepatită în varicelă, deoarece virusul acesta atacă ficatul, am avut copii cu hepatită în mononucleoza infecțioasă. Nu este o problemă pentru noi să susținem funcția hepatică în astfel de situații, dar în această afectare hepatică, s-a dovedit că 10% din cazuri dezvoltă forme grave de hepatită. Poate matematic nu pare mult, dar dacă ne gândim că, de regulă, o complicație hepatică într-o astfel de boală apare cam la 2-3% din pacienți, 10% forme grave înseamnă mult. Și dacă adăugăm faptul că insuficiența hepatică acută, care impune un transplant hepatic de urgență sau metode de supleere a funcției hepatice, care există la adult. Acestea nu sunt ușor de susținut tehnic și nici din punct de vedere medical, în sistemul nostru sanitar. De aceea, noi, medicii, atenționăm autoritățile să aibă calea pentru rezolvarea acestor forme grave, să aibă calea, din timp deschisă și bătătorită, pentru că o astfel de formă gravă, cu insuficiență hepatică la copil, nu așteaptă. Este vorba de câteva ore, în care trebuie să intervenim rapid medical pentru a salva viața respectivă”, a adăugat dr. Carmen Dorobăț, legat de hepatita de cauză necunoscută.