Dr. Andrei Filip, despre beneficiile ochelarilor de soare şi efectele negative ale razelor UV: ”Efectele retinei arse sunt ireversibile”

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:44, 26 mai 2021

Medicul primar oftalmolog Andrei Filip transmis care sunt beneficiile purtării ochelarilor de soare, dar şi efectele negative ale razelor ultra-violete. Mai mult de atât dr. Filip a adus în discuţie şi care sunt contraindicațiile folosirii lor excesive.

Doctorul Andrei Filip afirmă faptul că purtarea ochelarilor de soare este absolut necesară în special la plajă și la munte, în timpul iernii, efectele negative ale razelor UV asupra retinei fiind ireversibile.

”La înălțimi mari, mai ales când e zăpadă, sau la plajă, în nisipul care reflectă, toate razele pot produce arsuri la nivelul suprafeței oculare. Dar vorbim aici de exces. Acele raze intră în ochi și pot afecta cristalinulși mai departe ajunge la retină unde, dacă provoacă o arsură, defectele create sunt ireversibile”, a menţionat dr. Andrei Filip, medic oftalmolog.

După ce criterii trebuie să achiziţionăm o pereche de ochelarii de soare

O pereche de ochelari de soare care nu au o calitate ridicată poate accentua degradarea retinei. Medicul explică cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare.

”În primul rând, trebuie să ne placă, și după trebuie să fie de calitate. Lentila aia trebuie să facă ce spune că face. Dacă ai ochelari de soare la ochi intră mai puțină lumină în ochi, noi considerăm că este mai întuneric și atunci pupila noastră se dilată. Am pus ochelarii, pupila se deschide, intră mai multe raze, dacă lentila nu filtrează aceste raze ne putem trezi cu afecțiuni mai grave sau mai intense”, a mai spus medicul.

Copiii pot purta ochelari de soare?

Medicul explică faptul că cei mici nu trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, iar purtarea lor în exces este contraindicată, potrivit Antena 3.

”În anumite situații cred că pot fi utili. Situații în care este bine și pentru adulți: plajă foarte multe ori, la munte iarna când e zăpadă. Trebuie să alegem lentile și rame de calitate. Lentile de policarbonat. Pe de altă parte, vederea noastră se dezvoltă unde până în jurul vârstei de 7-9 ani. Eu nu cred că trebuie să învățăm copilul cu ochelari de soare. Îl învăț cu mai puțină lumină și îi favorizez apariția fotofobiei”, a conchis dr. Andrei Filip.

Medic ieşean: „Ochelarii ieftini favorizează apariţia cataractei

Ochelarii de soare care nu îndeplinesc condiţiile elementare pentru a fi purtaţi cu încredere distrug vederea şi favorizează apariţia cataractei, susţine un medic primar oftalmolog din Iaşi.

„Imperativul legat de ochelarii de soare este că aceştia trebuie să ofere protecţie împotriva UV şi trebuie să aibă lentila polarizantă. Acest lucru este exclus în cazul ochelarilor cu lentila din plastic colorat, care nu fac altceva decât să întunece vederea, nicidecum să o protejeze. Riscurile sunt demne de luat în seamă, aşa că, decât să poarte astfel de ochelari, mai bine se rezumă la o şapcă cu cozoroc sau la pălării. Înainte, umbreluţele de vară ale doamnelor, aveau, pe lângă rolul estetic şi cel de „umbrar”, şi scopul de a oferi protecţie împotriva razelor ultraviolete”, a explicat conf. dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog al Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.

Lentilele zgâriate declanşează strabism

Mai mult decât atât, cei care poartă ochelari de soare ale căror lentile sunt zgâriate, trebuie să ştie că acestea le fac mai mult rău decât bine. O lentilă zgâriată poate declanşa strabism şi serioase complicaţii oftalmologice.

„Lentila din plastic colorat acţionează ca o cameră obscură. Întunecând imaginea, pupila se dilată, iar lentila, neoferind protecţie UV, lumina pătrunde într-o mai mare măsură decât în lipsa ochelarului. Consecinţă directă a acestui fapt este că, în timp vederea se va degrada. Ochelarii de soare neconformi cu cerinţele favorizează apariţia cataractei”, a explicat Ştefania, consilier vânzări la o clinică.