Dr. Alida Moise, învingătoare în lupta cu virusul SARS-CoV-2: „Se anunță al treilea val al pandemiei și trebuie să fim pregătiți”

de: Bianca Rebegea
22:20, 26 feb. 2021

Dr. Alida Moise, învingătoare în lupta cu virusul SARS-CoV-2, a vorbit la Antena 3 despre cum a reușit să se recupereze, după ce s-a infectat pe când era șefa secției ATI de la Spitalul Ministerului de Interne. Aceasta a ajuns în stare gravă la Spitalul „Matei Balș”.

Acum, medicul Alida Moise este șefa spitalului M.A.I. și vorbește despre tot ce a însemnat pandemia, de la debutul ei și până acum.

„Am descoperit că rănile de atunci nu s-au vindecat. Acea perioadă a însemnat teamă, frustrare, revoltă, suferință fizică pentru unii dintre noi și multă suferință emoțională, atât în perioada de carantină, cât și în cea de recuperare.

Nu ne-a fost deloc ușor să ne refacem. Noi, fiecare angajat de la Gerota, care funcționam în altă realitate, în care nu eram pregătiți, am pornit, am funcționat și am avut impresia că mergem bine (…) Reamintindu-mi, am constatat că sigur sunt răni care doar au fost acoperite de agitația în care am trăit în ultimele luni, dar rănile sunt încă acolo, cu toată încărcătura emoțională. Sper că va veni o perioadă când voi putea vorbi cu detașare despre acea perioadă (…)

Poate că ar trebui să învățăm din acest an, din știrile contradictorii vehiculate, care au făcut mai mult rău decât bine și să ne îndreptăm atenția către cei care știu să analizeze obiectiv, dar care au și puterea deciziei.

Pentru că se anunță al treilea val al pandemiei și trebuie să fim pregătiți, ascultându-i pe specialiști”, a spus. dr. Moise într-un dialog cu jurnalista Adina Anghelescu de la postul de televiziune Antena 3.

Alexandru Rafila, despre al treilea val al pandemiei

Medicul Alexandru Rafila este de părere că un al treilea val al pandemiei de COVID-19 nu poate să existe în aceste momente. Contrar unei tendinţe de creştere, până la valul al treilea mai este cale lungă, susţine Alexandru Rafila.

”Întotdeauna trebuie să urmărești o tendință pe termen mai lung, ca să afirmi acest lucru, și cred că un interval de două săptămâni este o perioadă rezonabilă că să pot să constat că discutăm despre o creștere susținută.

Sunt suficiente elemente încât să credem că în perioada următoare va crește numărul de cazuri, dar, de aici și până la a discuta, în acest moment, despre valul al treilea, este distanță destul de lungă. ” menţionează Rafila.

Alexandru Rafila: „Este scenariul cel mai prost care ar putea să se întâmple”

În plus, Alexandru Rafila a declarat că nu reprezintă o problemă creșterea, ci amplitudinea acesteia. De exemplu, sistemul de sănătate a fost pus în dificultate atunci când în România existau peste 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi:

Importantă nu este această creștere, ci amplitudinea creșterii, pentru că sistemul de sănătate publică a fost pus la încercare atunci când în România erau în jur de 10.000 și secțiile AŢI se blocaseră, 1.300 de locuri era capacitatea efectivă de tratament a pacienților, iar numărul de decese știți bine că a înregistrat mai bine de 200 în mai multe zile.

Sper să nu ajungem într-un mediu asemănător. Este scenariul cel mai prost care ar putea să se întâmple și lucrul ăsta depinde foarte mult de viteza și profesionalismul cu care se mișcă autoritățile, pe de-o parte și modul în care reușesc să transmită cetățenilor necesitatea continuării măsurilor de protecție individuale și colective”, povestește medicul Alexandru Rafila.