Dr. Alexandru Rafila se opune testării copiilor sub vârsta de 12 ani: „Ar trebui să fie scutiţi”
Alexandru Rafila, deputat al Partidului Social Democrat și reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a transmis faptul că testarea copiilor cu vârste sub 12 ani nu ar trebui să existe. Medicul motivează ca aceasta testare nu ar fi posibilă, dar și pentru că nu există nicio recomandare în acest sens din partea Comisiei Europene.
”Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă, apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde și vă spun acest lucru, pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din țările Uniunii Europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiți de prezentarea acestor certificate sau lucrurile legate de testare, pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii”, a transmis medicul Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre testarea copiilor sub 12 ani
Dr. Alexandru Rafila a transmis că două milioane de copii ar urma să fie testaţi de 3 ori pe săptămână, în contextul în care momentan se fac doar 350.000 de teste zilnic, în România.
„(…) Gândiți-vă că sunt aproape două milioane de copii în această situație. Ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condițiile în care, în momentul de față, numărul de teste care se face săptămânal, la nivel național, pentru toate categoriile, este de vreo 350.000”, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.
Copiii peste 6 ani testați la intrarea în restaurante și cinema
Astăzi, 20 septembrie 2021, a fost aprobată o nouă măsură ce va intra în vigoare doar pentru zonele în care rata de infectare trece de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori. Aceasta face referire în special la copii, astfel încât aceștia nu mai au voie să intre în restaurante și cinematografe fără a fi testați înainte.
Liderul unei asociații de părinți, Dumitru Bălan, spune că această măsură este absurdă. Mai mult decât atât, mai mulți părinți și au exprimat dezacordul cu privire la această decizie.
”Mi se pare total nepotrivită această abordare a testării copiilor, ținând cont că nu există nicio justificare medicală care să dovedească eficiența acestor testări. Mai mult decât atât, în urmă cu o zi, doamna doctor Doina Anca Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie, a specificat că, în general, copiii sunt mult mai puțin afectați de acest SARS-coV-2, pentru că generează forme ușoare de boală, care de multe ori seamănă cu o gripă”, a afirmat Dumitru Bălan.
În patru localități din Iași intră în vigoare certificatul digital
De astăzi, 20 septembrie 2021, în localitățile din Iași, conform hotărârârii emise de Guvernul României privind restricțiile pentru persoanele nevaccinate împotriva virusului COVID-19 în cazul incidenței de 3 la mia de locuitori, ceritificatul digital intră în vigoare.
Guvernul a introdus obligativitatea de a prezenta certificatul digital COVID-19 în zonele unde se trece de 3 la mia de locuitori. Astfel că, patru dintre localitățile din județul Iași vor putea intra în localuri și la nunți doar pe baza certificatului verde. Dintre acestea, este vorba de orașul Hârlău (incidență de 3,22), comuna Vlădeni (3,14), comuna Răchiteni (3,04) și comuna Scobinți (3,03).