Dr. Adrian Borș, medic specialist în tratarea infertilității, critică dur măsurile luate de guvernanți prin blocarea unui program vital pentru populație – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 21 feb. 2024

Dr. Adrian Borș, medicul ieșean care de 15 ani se ocupă de fertilizarea in vitro, dă de pământ cu guvernanții care au blocat un program vital. Mai multe cupluri care nu reușesc să aducă pe lume un copil au primit doar iluzii și dezamăgire din partea statului român. Promisiunea că programul de fertilizare in vitro, implementat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se va prelungi și anul aceasta a fost doar o minciună.

Dr. Adrian Borș, între revoltă și compasiune pentru cuplurile care suferă din cauza blocării programului

Mai multe cupluri care nu reușesc să aducă pe lume un copil au primit doar iluzii și dezamăgire din partea statului român

Mai multe cupluri s-au trezit în fața faptului împlinit, cei care-și doresc să aibă un copil trebuie să scoată o sumă de aproximativ 3.500 de euro. Majoritatea acestora nu-și permit, însă cel mai îngrijorător lucru este că natalitatea riscă o scădere și mai mare decât în prezent.

„Sunt multe cupluri care, dacă nu ar fi existat acest program implementat, anul trecut, de Ministerul Familiei, nu ar fi reușit niciodată să facă fertilizare in vitro și, prin urmare, să dea naștere unui copil. Procedurile de fertilizare sunt scumpe, acest program a fost o șansă pentru mii de cupluri care nu-și permit să plătească o procedură de fertilizare in vitro. Partea cea mai rea este că, dacă această procedură nu se va mai face, nu se va mai naște o nouă generație care să ne plătească pensiile.

Multe cupluri care nu-și permit n-o să facă niciodată copii. O fertilizare costă între 2.500-3.500 de euro, depinde de oraș. Mulți dintre ei și-au pierdut speranța, mai mult decât de atât, au existat niște promisiuni de la guvernați, că, la final, programul acesta se va mai prelungi. Aceste cupluri au văzut aceste informații date de guvernanți, ca mai apoi să fie surprinși în mod negativ că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a subliniat dr. Adrian Borș.

În Iași, anul trecut, s-au realizat 500 de proceduri de fertilizare in vitro. În România s-au realizat 10.000 de proceduri, ceea ce a însemnat aducerea pe lume a aproximativ 5 mii de copii.

„Acum nu numai că nu mai este programul implementat de Ministerul Familiei, care a creat iluzii și a dezamăgit mii de cupluri, dar s-au limitat și fondurile dintr-un subproiect care viza această procedură, implementat de Ministerul Sănătății. Acest lucru va afecta, în primul rând, natalitatea. Ministerul Familiei, prin acest program, a finanțat peste 10 mii de proceduri, rata de reușită fiind, în medie, de 40-50 la sută, acest lucru înseamnă 4-5 mii de copii într-un an. Este o cifră foarte mare. Anul trecut s-au făcut 500 de proceduri. În prezent, România va fi lipsită de acești copii”, susține dr. Adrian Borș.

Medicii care realizează fertilizarea in vitro sunt revoltați, afirmând că această procedură nu este un moft, ci o necesitate care contribuie la creșterea natalității.

„În 15 ani, de când sunt medic în fertilizarea in vitro, am observat clar că majoritatea cuplurilor nu vin din moft, au probleme de mai mulți ani, minim 5 ani. Am cupluri care s-au chinuit timp de 11-12 ani și care nu au reușit fără fertilizarea in vitro. Aceștia au sperat, au încercat diverse tratamente, pentru unele cupluri, aceasta este singura soluție”, transmite dr. Adrian Borș.

Cuplurile sunt lovite și de Ministerul Sănătății

Promisiunea că programul de fertilizare in vitro, implementat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se va prelungi și anul aceasta a fost doar o minciună

Cuplurile care-și doresc un copil sunt lovite, anul acestea, din mai multe direcții. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a blocat programul, iar Ministerul Sănătății oferă mai puțini bani pentru subprogramul de fertilizare in vitro.

„Mai este un program realizat de Ministerul Sănătății, care derulează de 10 ani. Acesta oferă un număr limitat de proceduri, circa 1.000 într-un an, condițiile fiind mult mai restrictive. Pacienții nu pot accesa ușor acest program, este limită de vârstă, de parametri la analize, de greutate, se poate încadra doar o parte dintre cupluri. Este un program care încă se derulează, dar din cauza faptului că, de anul trecut, cuplurile au optat pentru programul Ministerului Familiei, s-a tras concluzia că programul Ministerului Sănătății nu este accesat și din cauza asta, anul acesta, s-au dat foarte puțini bani. Este un an lovit din mai multe părți. Fondurile care se dau pentru un program nu sunt mari, în România sunt 2 priorități, natalitatea și autostrăzile, mai prioritar nu ca medic, ci ca cetățean, este că nu vom avea oameni care să ne plătească pensia”, adaugă dr. Adrian Borș.

Clinicile din Iași care se ocupă cu fertilizarea in vitro încearcă să găsească alte soluții pentru a ajuta cuplurile care-și doresc să dea naștere unui copil, însă au încercat fără succes chiar și 15 ani.

„Din punctul meu de vedere, ca cetățean, nu ca medic, pentru a ajunge la normalitate ar trebui să vedem ce se întâmplă și în alte țări, unde statul susține aceste proceduri, cu 2-3 proceduri anuale la pacient. Soluția pe care am găsit-o în clinică a fost cea de a căuta sponsori. Ne-am zbătut, am căutat sponsori care să acopere costul unei fertilizări, am obținut pentru 200 de proceduri aproximativ 750 de euro per procedură. Cuplurile vor beneficia de aceste vouchere prin care să beneficieze de proceduri mai ieftine”, mai spune dr. Adrian Borș în legătură cu programul de fertilizare in vitro.