Prima pagină » Sanatate » Curiozitati medicale » Dovada ca oamenii preistorici isi planuiau mesele si nu mancau totul deodata. Modalitatea ingenioasa prin care pastrau hrana proaspata

Dovada ca oamenii preistorici isi planuiau mesele si nu mancau totul deodata. Modalitatea ingenioasa prin care pastrau hrana proaspata

13 oct. 2019, 14:00,
în Sanatate

In urma cu sute de mii de ani, stramosii nostri aveau metodele lor de a-si pastra hrana, pentru urmatoarele mese. Pana acum se credea ca mancau totul la o masa, neavand certitudinea urmatoarei.

Intr-o pestera din Israel, oamenii de stiinta au gasit dovezi, vechi de 400.000 de ani, ca stramosii nostri din Paleolitic nu mancau totul imediat, arata ziare.com, care citeaza Live Science.

Dupa ce prindeau un animal si mancau mare parte din el, pastrau oasele mari, in interiorul carora se afla maduva plina de grasimi si nutrienti, pentru a le crapa mai tarziu, la o viitoare masa.

Practic, pastrau bucatele in recipient, cum am pastra noi conserve, pe care le deschidem atunci cand avem nevoie, a explicat Ran Barkai, de la Universitatea din Tel Aviv, unul dintre autorii studiului.

E vorba despre cele mai vechi dovezi ca oamenii faceau rezerve de mancare si ca nu consumau totul deodata. In acea perioada, oamenii depindeau aproape exclusiv de animalele pe care le prindeau.

Cercetatorii au gasit dovezi ca stramosii nostri nu doar pastrau maduva in oase, ci, mai mult, inveleau oasele, deja dezgolite de carne, cu pielea animalului.

Acest sistem le permitea conservarea maduvei timp de mai multe saptamani, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Science Advances.

S-a ajuns la aceasta concluzie dupa studierea a 80.000 de oase de animale, gasite in pestera Qesem, langa Tel Aviv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`