Două transplanturi corneene, efectuate la Iaşi cu succes
Ieri s-au efectuat doua tranplanturi corneene, la Clinica de Oftalmologie de către echipa prof. dr. Dorin Chiseliţă. Pacientele care au primit o nouă şansă să vadă sunt o tânără de 23 de ani din Arad care a primit un transplant hepatic în anul 2018 şi o femeie, în vârstă de 65 de ani, care în urmă cu 7 ani a primit transplant pentru celelalt ochi.
„Cele două transplanturi corneene s-au efectuat ieri în Clinica de Oftalmologie de către echipa prof. dr. Dorin Chiseliță la două paciente internate de pe lista de transplant. Prima este o tânăra 23 ani din Arad care în urmă cu 5 ani a primit transplant hepatic. Este sub trat imunosupresiv, a făcut o Keratita herpetica cu complicație leucom cornean central. A două o femeie cu distrofie corneană a primit transplant pe celălalt ochi în urmă cu 7 ani şi evoluează foarte bine”, a transmis prof. dr. Diana Cimpeoșu, şefa UPU SMURD Iaşi.
Un alt transplant a avut loc in urma cu cateva luni
Pe data de 1 februarie 2021, la clinica de oftalmologie o echipa de medici a realizat un transplant de cornee. Echipa medicala a fost condusa de catre Dorin Chiseliță. Vorbim despre un donator aflat în moarte cerebrală. Iar de pe lista de aşteptare a fost chemată o femeie de 70 de ani din judetul Galați.
„Astăzi, în clinica de oftalmologie o echipă de condusă de prof. univ. Dorin Chiseliță va realiza al treilea de treilea transplat de cornee din acest an. Corneea provine de la un pacient aflat în moarte cerebrală. De pe lista de aşteptare a fost chematp o femeie în vârstă de 70 de ani din judeţul Galațo. Cealaltă cornee este evaluată şi dacă are caracteristicile necesare se va face un transplant joi. În altă ordine de idei, SMURD şi ISU au susţinut transportul echipei belgiene. a menționat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU SMURD Iași.
La Iaşi s-au făcut două transplanturi de rinichi la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”
La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” s-au realizat doua transplanturi de rinichi în urma prelevării organelor de la un donator aflat în moarte cerebrală. Au fost efectuate transplanturile cu numărul 16 și 17 din acest an. Unul dintre primitori este un pacient în vârstă de 50 de ani din Focșani care se afla în programul de dializă din anul 2018, iar al doilea primitor este o femeie în vârstă de 43 de ani din Suceava, care se afla în programul de dializă din anul 2006. Aceasta suferea de nefropatie de reflux, o afecțiune urologică congenitală.
„Avem o distribuție regională a cazurilor, adică sunt transplantați pacienți din toate zonele țării și în mod deosebit din toate județele Moldovei în funcție de compatibilitatea imunologică. Prioritatea principală este compatibilitatea și vechimea în dializă și nu regiunea geografică de unde provine pacientul”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Din cele 17 transplanturi realizate în acest an, 12 sunt realizate în urma prelevării de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală și cinci de la donatori vii.
Ce a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași
Prof. dr. Diana Cimpoeșu a menționat faptul că cele două paciente au fost beneficiarele unor transplanturi, în urmă cu 7 ani respectiv în 2018. Una dintre paciente a beneficiat de un transplant de ficat pe când cealaltă pacientă a fost beneficiara unui transplant de cornee în urmă cu 7 ani:
În clinica Oftalmolofie s-au realizat cele două intervenţii transplant de cornee de la donatori în moarte cerebrală. Pacientele care au primit aceste cornei sunt de pe lista de transplant şi fiecare dintre ei are un istoric important. Amândouă fiind beneficiare ale unui transplant anterior.
Prima este o tânără în vârstă de 23 de ani din judeţul Arad. Centrul de la Iași este un centru naţional astfel încât lista de transplant curprinde pacienţi din toată ţara. Această tânără a fost primitoarea unui transplant de ficat în 2018. Evoluţie favorabilă dar totuşi medicaţia imonusupresiva a favorizat apariţia unei keratite cornee care a dus la pierderea vederii şi pierderea calităţii corneei pe unul dintre ochi. Acest ochi a fost cel care a primit transplantul de cornee.
O altă pacientă, în vârstă de 65 de ani şi ea suferind o intervenţie de tip transplant, un transplant coornean, pe unul dintre ochi, o distrofie coorneană. O evoluţie favorabilă de 7 ani de când are această cornee pe acest ochi dar boala a apărut şi pe celălalt ochi astfel încât acum s-a făcut transplantul de cornee pe celălalt ochi. Speram că ambele paciente să aibă o evoluţie favorabilă şi să putem declara şi peste câteva zile dar şi peste 7 ani că evoluţia lor şi calitatea vieţii este una importantă. Prin efortul echipei de transplant din centrul de aici de la Spitalul Sf. Spiridon condusă de domnul profesor Dorin Chisăliță sub coordonarea coordonatorului regional şi cu mulţumiri către familia care a aceptat să donbeze organele, acestea salvând vieți. a menționat prof. dr. Diana Cimpoeșu.