Două spitale din Iași vor beneficia de finanțare din PNRR pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 01 iul. 2023

Două spitale din Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, vor beneficia de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială

Joi, 29 iunie 2023, Alexandru Rafila a anunțat că a fost finalizată evaluarea cererilor de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială. Pe lista finală se regăsesc 83 de unități medicale care vor fi beneficiare. Două dintre aceste spitale sunt din Iași.

Aceste două spitale din Iași vor beneficia de finanțare din PNRR pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială

Joi, 29 iunie 2023, Alexandru Rafila a anunțat că a fost finalizată evaluarea cererilor de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială

Potrivit ministrului Sănătăţii, 50 de milioane de lei din PNRR sunt disponibili pentru 83 de spitale din România.

„Ministerul Sănătăţii a finalizat evaluarea cererilor de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială”, a transmis Alexandru Rafila joi seară.

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” vor dispune de finanțare din PNRR pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea cabinetelor de planificare familială.  Maternitatea „Cuza Vodă” s-a situat pe poziția 47 în lista obiectivelor de investiții aprobate pentru finanțare prin PNRR, în timp ce Maternitatea „Elena Doamna” s-a plasat pe locul 48.

Ambele unități medicale au reușit să obțină 72 de puncte. Cele mai mare punctaje, respectiv 88, au fost obținute de Spitalul Municipal Săcele și de Spitalul Orășenesc Victoria. Au fost și două cereri de finanțare care au fost declarate respinse. Este vorba de TZACAPACA PRODUCTION RMS S.R.L, care dorea achiziția echipamentelor de producție audiovizuale în vederea accelerării prelucrării digitale a societății, și de Asociația Myosotis România.

Ce servicii sunt oferite în cadrul cabinetului de planificare familială de la Maternitatea „Elena Doamna”

Potrivit ministrului Sănătăţii, 50 de milioane de lei din PNRR sunt disponibile pentru 83 de spitale din România

Odată modernizat, la cabinetul de planificare familială de la Maternitatea „Elena Doamna” Iași se preconizează că se vor acorda anual în jur de 6.000 de consultații.

Centrul de Educaţie, Sănătatea Reproducerii şi Planificare Familială din structura Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” a fost înfiinţat şi funcţionează din 1 decembrie 1992, în cadrul reţelei naţionale de planificare familială, cu trei medici specialişti de medicină de familie, cu competenţă în planificare familială, cu un program de 7 ore/zi.

Serviciile medicale de planificare familială şi contracepţie cuprind, printre altele, consilierea gravidelor şi lehuzelor minore şi adulte internate, oferind soluţii contraceptive adecvate stării de sănătate și statutului social, consilierea contraceptivă a pacientelor minore şi adulte care se prezintă pentru consultaţie de specialitate în spital, consilierea, la cerere, în unităţi de învățământ, participarea la acţiuni de educaţie sexuală şi contracepţie, în colaborare cu DSP Iasi, participarea la Programul Naţional de Screening – prevenţie cancer de col uterin, prin recoltarea frotiului citodiagnostic, la solicitarea pacientei sau în cadrul urmăririi periodice a utilizatoarelor unei metode contraceptive (pilulă, sterilet), cu interpretarea şi recomandarea de tratament în cazul depistării unor anomalii, recoltarea secreţiei vaginale, la solicitare sau în cazul utilizatoarelor de sterilet, cu interpretare şi recomandare de tratament, contribuind, astfel, la depistarea precoce şi tratamentul bolilor cu transmitere sexuală și la depistarea şi tratamentul unor afecţiuni tratabile prin administrarea pilulelor contraceptive: sindromul ovarelor micropolichistice, dismenoree, menstruaţii neregulate, acnee, pilozitate în exces.