Două reprezentante ale Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” au relatat despre misiunea și viziunea instituției, viața de bibliotecă, pasiunea pentru Literatură și Carte, dar și despre ceea ce înseamnă evenimente culturale, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

de: BZI.ro
17:16, 12 nov. 2020

Joi, 12 noiembrie 2020, la ora 15.00 a fost programat un moment din universul fabulos al cărţii şi al unei instituţii de cultură, veche de un secol, într-o specială emisiune-dialog BZI LIVE alături de Carina Munteanu (director adjunct de specialitate) şi Mihaela Morariu (Şef Serviciu Proiecte şi Programe Culturale, PR), ambele de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Alături de cele două distinşi doamne au fost abordate idei ce ţin de misiunea, viziunea bibliotecii, un scurt istoric al acesteia şi serviciile pe care Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” le oferă gratuit utilizatorilor. Pe de altă parte, s-au oferit detalii despre tot ceea ce înseamnă evenimente culturale, promovare, parteneri și adaptarea activității în contextul actual la celebra bibliotecă din România! Despre pasiunea pentru carte, viaţa de bibliotecă şi pasiunea pentru Literatură şi Carte s-a mai punctat în cadrul acestei ediţii BZI LIVE.

În 2020 Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” a împlinit un secol de la fondare

Cu un sediu actual destul de nepotrivit şi precar, aflat într-un imobil din centrul citadelei, instituţia are în proprietate colecţii speciale şi rare de tipărituri şi cărţi, unele vechi de peste jumătate de mileniu şi care valorează şi zeci de mii euro, dar şi volume de largă circulaţie. În total, este vorba de aproximativ 700.000 de volume, dintre care 20 mii sunt exemplare unice. Mai mult, ca date istorice, în 2020 Biblioteca Asachi a împlinit un secol de la fondare.

În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi aproba constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii municipalităţii

În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi aproba constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii municipalităţii, la propunerea unor personalităţi, printre care: Gh. Ghibanescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costachescu sau Sever Zotta. Astfel, aceasta a fost instalată la început împreună cu muzeul, într-o clădire ce aparţinuse fostei Direcţii a Societăţii Invalizilor. Între 1924 şi 1926, istoricul N.A. Bogdan alcătuieşte primul catalog al bibliotecii.

Din 1935, ea devine o instituţie de sine stătătoare, cu un buget propriu

De asemenea, intre 1936-1945, biblioteca este condusă de faimosul Rudolf Sutu. În 1937, la 1 iulie, istoricul Nicolae Iorga, unul dintre importanţii donatori de cărţi (574 volume), vizita biblioteca şi consemna: „Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iaşi este una din cele mai frumoase opere culturale”. Tot atunci, într-un local din curtea Mănăstirii Golia are loc deschiderea oficială a Bibliotecii municipalităţii. La eveniment au participat oficialităţile oraşului, personalităţi ale culturii, ca: Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu sau Octav Botez.