Două profesoare din Iași, colege de navetă! Predau la țară de peste două decenii: „Ne trezim în fiecare dimineață la ora 5:00 și ajungem acasă la ora 16:00” – GALERIE FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 01 iun. 2023

Două profesoare din Iași fac naveta de ani de zile. Roxana Coțovanu și Ana-Maria Turcanu predau engleză, respectiv limba și literatura română la Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” din comuna Scânteia, județul Iași. În ciuda orelor petrecute pe drum, cadrele didactice nu s-au gândit niciodată să renunțe

Roxana Coțovanu și Ana-Maria Turcanu, profesoarele care se află de peste 20 de ani la Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” din comuna Scânteia, județul Iași, au povestit reporterilor BZI ce înseamnă pentru un cadru didactic naveta cu trenul și microbuzul zi de zi, astfel încât într-un final să ajungă în fața elevilor.

„Cine spune că profesorul stă câteva ore la școală și apoi e gata programul nu știe ce înseamnă educația. Eu sunt profesoară de limba română de 22 de ani la aceeași școală. În fiecare zi merg cu trenul, cumpăr materiale din banii mei, înainte nu era decontat deloc transportul, mai ales la microbuz… Toți colegii mei ajung la școală cu unul dintre mijloacele astea de transport în comun. Ne trezim în fiecare dimineață la ora 05:00”, a declarat Roxana Coțovanu.

Fac naveta din Iași la Scânteia zi de zi

Deși naveta pare extrem de dificilă și obositoare pentru majoritatea oamenilor, profesoarele care petrec aproximativ două ore pe zi în mijloacele de transport consideră că totul a devenit firesc, problema principală fiind reprezentată în special de salariul din care angajatele „rup” lunar atât pentru navetă, cât și pentru materiale didactice.

„Eu merg cu trenul pentru că am rău de microbuz, mă trezesc la ora 05:10 și ajung acasă la ora 16:00. Sunt 35 de kilometri la mijloc. La tren, 130 de lei este abonamentul, acum se decontează integral, dar până mai ieri, ani de zile, s-a decontat doar un sfert. La microbuz costă 450 de lei abonamentul și se decontează doar o parte din sumă, mai exact 250 de lei.

În cazul ăsta, până anul trecut, cei care alegeau microbuzul primeau înapoi doar 95 de lei. Oamenii nu se gândesc că, după-amiază, un profesor are de pregătit fișe, de corectat, chiar și în vacanța de vară sunt lucruri de făcut. Vara mergem la școală dimineața, până pe la ora 12:00. Noi nu renunțăm, nu ne-am gândit niciodată la asta”, a precizat Roxana Coțovanu.

Ana-Maria Turcanu: „Cerințele sunt mari, resursele puține”

Ana-Maria Turcanu, colega de cancelarie a Roxanei Coțovanu, se deplasează cu microbuzul.

„Eu predau engleză. Locuiesc în Tătărași. Dacă merg cu tramvaiul până la gară, de unde iau microbuzul, mai fac 40 de minute. Ca să vă închipuiți cât timp petrecem pe drum. Spre deosebire de tren, microbuzul are program mai flexibil. Eu ajung în jur de ora 15:00 acasă. Folosim un top de hârtie pe zi, primim înapoi unul pe săptămână. Cerințele sunt mari, resursele puține.

Lumea nu știe că noi trebuie să îndeplinim un număr de credite și numărul acesta se obține doar prin cursuri. Un singur curs are 18-20 de credite și costă în jur de 350 de lei, bani pe care noi îi scoatem din propriul buzunar și nu se decontează niciodată. Apoi sunt examenele pe care un cadru didactic le dă. De la titularizare, până la cele de grad, activități, proiecte. Am vechime de 17 ani, cu tot cu dirigenție, spor, salariul se apropie de 4.000 de lei”, a menționat Ana-Maria Turcanu.