Două persoane vor beneficia de transplant de cornee la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași! 97 de pacienți sunt înscriși pe lista de așteptare

de: evelina.chitoroaga
02:00, 29 ian. 2021

Luni, 1 februarie 2021, vor beneficia de un transplant de cornee două persoane. Medicii de la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași vor interna trei pacienți pentru această intervenție chirurgicală. Lista de așteptare cuprinde 97 de pacienți din județe din toată țara

Ieri, 28 ianuarie 2021, medicii de la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfâtul Spiridon” din Iași au fost anunțați că vor primi corneea de la un donator. Astăzi, trei pacienți urmează să fie contactați pentru a li se face testul RT-PCR și analizele specifice. Primele două persoane care vor fi declarate eligibile vor beneficia, pe 1 februarie 2021, de transplant de cornee. Pacienți din toată regiunea Moldovei care reprezintă o urgență sunt transferați la clinica din Iași. Din acest motiv, cu greu se găsește un loc liber pentru internare. În acest moment, Clinica de Oftalmologie de la Iași este și singurul centru public din România în care se face transplant de cornee.

97 de persoane sunt înscrise pe lista de așteptare pentru transplantul de cornee

La Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfâtul Spiridon” din Iași se va realiza, pe data de 1 februarie 2021, al treilea transplant de cornee din acest an. Primii doi pacienți declarați eligibili în urma analizelor vor scăpa de problemele oculare grave, doi pacienți vor beneficia de un transplant de cornee de la un donator. De vineri vom contacta, în ordinea în care sunt înscriși pe listă, pacienți. În momentul de față avem pe listă circa 97 de persoane din toată țara. Oradea, Neamț, Brașov, Suceava, Iași sunt doar câteva orașe de unde sunt înscrise. În ordine, sunt apelați de două ori și dacă nu răspund vor primi un mesaj.

Dacă în 15 minute nu primim un răspuns, trecem la următorul. Totodată, dacă răspund, ne pot spune că nu se simt bine, că nu sunt pregătiți. Sunt persoane care ultima dată au fost evaluate în 2016 și care la analiză pot să nu fie eligibili. Pe listă sunt și persoane care au sub 14 ani și din acest motiv nu pot suferi o astfel de intervenție, fiindcă globul ocular este încă în creștere. De asemenea, nu pot beneficia de transplant de cornee persoanele cu imunitatea scăzută”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Echipa de medici care va realiza intervenția chirurgicală este pregătită

Din echipa care va realiza cele două transplanturi de cornee fac parte dr. Anisia Alexa, medic specialist oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, dar și prof. dr. Dorin Chiseliță. După transplant, pacienții se vor prezenta regulat la control și vor primi un tratament de susținere.

„De obicei, atunci când se realizează un transplant, sunăm 3-4 persoane. Din cauză că nu sunt locuri pentru internare, vom chema doar trei pacienți pentru acest transplant de cornee. Astfel, dacă unul dintre cei doi nu este eligibili, să fie înlocuit de a treia persoană. Sunt cazuri în care dintre primii doi chemați, unul era confirmat pozitiv cu coronavirus și atunci era realizat transplantul pe al treilea pacient chemat. În cadrul clinicii avem cinci paturi de Terapie Intensivă și 19 paturi pentru internări, dintre care trei locuri sunt pentru zona tampon. Sunt luni în care avem câte trei transplanturi de cornee sau niciunul în perioade de 6 luni chiar. După transplant trebuie să ne asigurăm că nu se va produce rejetul grefei local și de sistem. Pacienții vor fi monitorizați în mod regulat”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici.

Intervenția de prelevare a corneei a fost realizată de echipe de medici din Iași, Târgul Mureș și Belgia

În dimineața zilei de 28 ianuarie 2021, echipe formate din patru medici din Belgia, patru din Tg. Mureș, dar și din două unități medicale din Iași au intrat în sala de operație. Din Iași au intervenit medici de la Spitalul „Sf. Spiridon” și Spitalul „C.I. Parhon”. De la donator au fost prelevate cordul, ficatul, plămânii, rinichii si corneea. Cordul va ajunge la Tg. Mureș la un pacient de 40 de ani. Ficatul, rinichii și corneea vor rămâne în spitalele din Iași. Plamânii vor fi duși în Belgia. După ce s-a finalizat prelevarea și s-au făcut analizele necesare, s-a decis faptul că rinichii vor fi transplantați la doi pacienți aflați pe listele Spitalului „C.I. Parhon” în aceeași zi, iar corneea la doi pacienți de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.