Două persoane, internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu virusul West Nile. Pacienții se află în stare gravă

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:17, 27 sept. 2024

This browser does not support the video element.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a transmis astăzi, 27 septembrie 2024, că sunt internați doi bărbați cu virusul West Nile. Starea pacienților este gravă, având în vedere faptul că aceștia prezintă și comorbidități.

„În momentul de faţă din nefericire avem doi pacienţi care sunt infectaţi cu virusul West Nile. Pacienţii prezintă comorbidități, starea de sănătate este una gravă. În consecinţă, prognosticul rămâne rezervat. Discutăm despre 2 pacienţi, unul de 55 de ani şi un altul de 71 de ani. Ca şi metoda de prevenţie a infecţiei cu acest virus recomandările ar fi ca la orice modificare în starea de sănătate a pacientului, în special dacă apare febra să se prezinte imediat, să nu temporizeze prezenta la medic. Dacă se deplasează în zone în care există ochiuri de apă sau vegetație abundentă unde numărul ţânţarilor este crescut să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni, astfel încât cât mai mult din suprafaţa corpului să fie protejată. Dacă lucrul nu este posibil, avem la dispoziţie soluţii care ţin la distanţă insectele. sunt produse care se găsesc în farmacii şi sunt de un real ajutor”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Un semnal de alarmă în acest context a fost dat și de dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență în cadrul Spitalului de Neurochirurgie “N. Oblu“ Iași.

Câte persoane sunt infectate cu virusul West Nile, în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat 73 de cazuri de infecție cu virusul West Nile în România, de la începutul supravegherii, pe 3 iunie, până pe 26 septembrie. Dintre acestea, 65 sunt confirmate, iar opt sunt considerate probabile.

Conform datelor INSP, infecțiile au provocat nouă decese: unul în județele Botoșani, Sălaj și Vrancea, și câte trei în Suceava și București.

„Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este următoarea: Municipiul București (9), jud. Argeș (1), jud. Bacău (4), jud. Bihor (1), jud. Bistrița Năsăud (2), jud. Botoșani* (2), jud. Brăila (6), jud. Buzău (1), jud. Cluj (5), jud. Constanța (3), jud. Dâmbovița (2), jud. Giurgiu (2), jud. Ilfov (2), jud. Ialomița (1), jud. Iași (6), jud. Mureș (5), jud. Olt (1), jud. Prahova (1), jud. Sibiu (1), jud. Sălaj (1), jud. Satu Mare (2), jud. Suceava (7), jud. Tulcea (1), jud. Teleorman (2), jud. Vaslui (1), jud. Vrancea (4)”, a transmis INSP.

Cele mai afectate grupe de vârstă sunt 70-79 de ani, cu 23 de cazuri, și 60-69 de ani, cu 19 cazuri, conform Agerpres.

INSP recomandă populației măsuri preventive, cum ar fi evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de haine cu mâneci și pantaloni lungi, utilizarea repelentelor, instalarea plaselor de protecție la ferestre, desecarea bălților din jurul casei și eliminarea apei stătute și a gunoiului menajer.

De asemenea, în R. Moldova, potrivit autorităților din sănătate, au fost înregistrate în total patru cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN). Primul caz a fost înregistrat în 2019, al doilea – în luna august anul curent, al treilea și al patrulea cazuri au fost raportate pe 16 septembrie.