Două noi atracții muzeistice, la Palatul Culturii din Iași! Ultima zi în care mai poate fi vizitată Bojdeuca lui Ion Creangă, înainte de a intra în reabilitare
Finalul de an 2021 vine cu noi atracții muzeistice pentru public, la Palatul Culturii din Iași. Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, începând cu data de 30 decembrie 2021, expoziția temporară „Ocupații tradiționale. Agricultură”. De asemenea, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” derulează expoziția foto-documentară „Caleidoscop muzeal – 50 de ani de la inaugurarea muzeului”. Nu în ultimul rând, marți, 4 ianuarie 2022, va fi prima și ultima zi din an în care se mai poate vizita Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), iar intrarea va fi gratuită. La începutul anului 2022, acesta va intra într-un amplu proces de restaurare și va fi închis publicului pe durata lucrărilor
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, organizează, începând cu data de 30 decembrie 2021, expoziția temporară „Ocupații tradiționale. Agricultură”. Cele două săli de expunere dedicate acestei ocupații de bază a poporului român includ unelte și obiecte folosite în muncile agricole, precum și referințe despre unele practici rituale specifice cultivării pământului.
Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași până pe 31 iulie 2022, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet; pauză pentru dezinfectarea și aerisirea spațiilor expoziționale: 13:00 – 13:30).
Expoziție foto-documentară intitulată „Caleidoscop muzeal – 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial «Mihail Kogălniceanu»”
Mai departe, tot Complexul Muzeal Național „Moldova”, prin Muzeul de Istorie a Moldovei, respectiv Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu„, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Iași, organizează până pe 15 februarie 2022 expoziția foto-documentară „Caleidoscop muzeal – 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial «Mihail Kogălniceanu»”. Acest demers expozițional valorifică documente originale din patrimoniul muzeal și din fonduri arhivistice ieșene, referitoare la organizarea Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” (Iași, strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11). Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet; în zilele de 24 și 31 decembrie: 10:00 – 14:00, ora 13:30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis). Accesul se face pe baza prezentării certificatului verde COVID-19, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei.
Pe de altă parte, marți, 4 ianuarie 2022, va fi prima și ultima zi din an în care se mai poate vizita Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeucă), iar intrarea va fi gratuită. De precizat că, la începutul anului 2022, acesta va intra într-un amplu proces de restaurare și va fi închis publicului pe durata lucrărilor.
Muzeul „Ion Creangă”, cel mai vizitat obiectiv din Iași
Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu 3 odăi acoperită cu stuh l-a găzduit pe marele Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. „Poveștile” și „Amintirile din Copilărie” au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876 a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări. Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare și s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu.
În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamț pentru refacerea acesteia. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare și consolidare, iar în anul 1985, muzeul a fost redeschis publicului. Astăzi, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, anual trecându-i pragul peste 50.000 de vizitatori. Lucrările care vor fi demarate la începutul anului 2022 vor include activități de restaurare și securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 de luni.