Doua cutremur de 5,4 si 4,4 grade au avut loc în Thassos. Turiștii români, speriați de seisme
Două cutremure au avut loc în Thassos, la distanță de cinci ore unul de altul. Turiștii români au povestit cum au trăit experiența.
Primul seism din insula grecească a fost înregistrat sâmbătă, 27 septembrie, la ora 21:39, și a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, iar al doilea a avut loc azi-noapte, la ora 1:52, și a avut 5,4 grade pe scara Richter.
Mulți români se află în vacanță acolo
Mulți români sunt încă în vacanță în Thassos și au dezvăluit cum au trăit cele două seisme.
„M-a trezit cu patul tremurând sub mine”, „Sunt cazată în Kazaviti, Prinos, și m-am trezit cu patul tremurând sub mine”, „În noaptea asta sunt cele mai mari valuri de când suntem la Skala Marion și credeam ca sunt de la vânt”, au mărturisit turiștii.
Dezvăluiri alarmante din partea directorului Institutului Național pentru Fizică Pământului
Astfel, Constantin Ionescu spune că zona Vrancea va fi, cu siguranță, scena unui mare cutremur, în viitorul apropiat. Potrivit statisticilor din ultimii ani, în județul Vrancea au loc cutremure puternice o dată la doi ani. Acestea pot avea o magnitudine de 5 până la 6 grade pe scara Richter.
Totuși, toate acestea rămân doar cifre, pentru că singurul lucru care se știe cu certitudine că va avea loc un mare cutremur. Alte date despre acesta, cum ar fi data, ora, sau magnitudinea exactă, nu se cunosc.
Este posibil să se mai producă în viitor un cutremur de 5 în această zonă de magnitudine. Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei.
„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”.
Va avea loc un cutremur devastator în România
Totuși, există și o parte de noroc în această ecuație. Este vorba despre faptul că știm deja localizarea acestui cutremur. El va avea loc, cel mai probabil, în zona seismică Vrancea, unde activitatea este extrem de ridicată. Un lucru important de știu este acela că este implementat un sistem de alertă, care anunță cu 25 de secunde înainte de producerea efectivă a cutremurului.
Dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus directorul INFP, Costantin Ionescu.
În țara noastră au loc frecvent cutremure, ultimul fiind depistat duminică, în Buzău.