Două bătrâne au venit de la peste 500 de kilometri în Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pentru a-și scoate banii de drum, vând ciorapi din lână
Două bătrâne din județul Argeș, comuna Corbi, au venit împreună în Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pentru a câștiga un bănuț, au adus cu ele produsele de lână lucrate manual. A devenit o tradiție pentru ele să vină an de an în Iași.
Două bătrâne au venit împreună de la peste 500 de kilometri în Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva
Aurelia Rotaru are vârsta de 67 de ani, iar Mărioara Molea, 75 de ani. Cele două femei sunt din comuna Corbi, județul Argeș, și au venit împreună în Iași pentru a participa la pelerinajul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Pentru a câștiga un bănuț, acestea au adus cu ele produsele de lână lucrate manual chiar de ele. Aurelia Rotaru confecționează chiar și firul de lână, având aproximativ 100 de oi.
„Am venit să ne rugăm la Sfintele Moaște să ne dea sănătate. Suntem din aceeași comună, din Curtea de Argeș. Ne luptăm cu viața pentru că animalele noastre nu au nicio valoare. Eu și soțul avem aproximativ 100 de oi, noi avem grijă de ele. Dacă este greu, ce să facem, de unde să luăm banii? Eu nu am pensie, el are o pensie mică, de 1.200 de lei. O să mai reducem din oi, pentru că ne este foarte greu. Luăm lâna de pe oaie, o spălăm, dacă vrem să facem produse colorate, o vopsim, și după mergem la mașina de tors. Nu este mașina noastră de tors, mergem undeva și plătim. Iarna fac cele mai multe produse, iar cel mai mult, am stat câteva zile la o vestă”, declară Aurelia Rotaru.
Femeia vine de 15 ani la Sfânta Parascheva, iar banii pe care îi câștigă din vânzarea vestelor de lână și a papucilor de casă acoperă cheltuielile drumului din județul Argeș până în Iași. Distanța este de aproximativ 500 de kilometri.
„De 15 ani vin la Sfânta Parascheva, consecutiv, nu am venit când a fost pandemia. Anul acesta am stat la rând aproape 5 ore, dar cel mai mult, într-un an, am stat și 12 ore. Venim la pelerinaj și aducem produsele noastre lucrate, să ne scoatem banii de drum. Ca să nu venim degeaba, că este departe, aducem și ce avem cu noi. Eu croșetez de 47 de ani, este o plăcere pentru mine, stau cu andrelele în mână și mă uit și la televizor în același timp”, mai spune Aurelia Rotaru.
Vânzarea produselor lucrate manual este mai slabă anul acesta
Mărioara Molea vine de 9 ani în Iași. Aceasta a învățat să croșeteze încă de când era mică, iar din această pasiune reușește să strângă câte un ban.
„Din tinerețe împletesc, acum am 75 de ani. Am învățat de la părinții mei, de la bunici. Este a noua oară când vin în Iași, mereu vin la Sfânta Parascheva și aduc și produsele pe care le-am realizat să le vând. Stau câte 2 – 3 zile să fac o vestă, depinde și ce treabă mai am de făcut. Bărbatul meu a fost cioban, dar a murit acum 25 de ani. Când trăia, făceam noi firul de oaie, dar acum cumpăr ghemul de lână tot de la oamenii din comună. Din produsele astea mai câștig și eu un ban, să trăiesc. Vând și eu pe unde mai pot, că sunt bătrână. Sunt în Iași de patru zile, dar vânzarea a fost așa și așa. O vestă este 75 de lei, iar papuceii de casă sunt 20”, declară Mărioara Molea.
Tot din județul Argeș este și Gheorghe Prodea, în vârstă de 75 de ani. Bărbatul spune că vânzarea în acest an este mult mai slabă față de anii trecuți.
„Venim de 16 ani la Sfânta Parascheva și aducem și ce lucrăm manual – veste, papuci. Avem oi, undeva la 100, noi facem firul de lână. Vânzarea, anul acesta, este slabă tare față de ultimii ani. Tinerii nu cumpără, foarte puțini cumpără pentru cei bătrâni de acasă”, spune Gheorghe Prodea.
În această perioadă, Iașul este plin de pelerini din toată țara. Două bătrâne au venit împreună de la peste 500 de kilometri în Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar pentru a-și scoate banii de drum, vând produsele de lână lucrate manual de către ele.