Două asociații de fermieri, din Iași, primesc fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de irigații. Agricultorii vor investi 2 milioane de euro

de: Raluca Costin
02:00, 27 ian. 2021

Cele două asociații de fermieri, din Iași, vor primi fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de irigații pentru a acoperi culturile de pe o suprafață de câteva sute de hectare. Unul dintre proiectele depuse la AFIR, în anul 2020, nu a fost selectat la finanțare, din cauza neconformității proiectului

Alte 3 asociații de fermieri, din Iași, care au solicitat fonduri europene pentru sisteme moderne de irigații primesc banii de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În anul 2020 au fost epuizate rapid fondurile disponibile pentru proiectele de infrastructură în irigații din cauza anului extrem de secetos care a distrus mare parte din producție. În sesiunea de depunere a proiectelor deschisă în vara anului trecut au fost depuse 5 proiecte din Iași, iar la nivelul țării, 96 de proiecte. Numai 43 dintre acestea vor putea obține banii de la Uniunea Europeană, întrucât fondurile disponibile prin submăsura 4.3 sunt de 45 de milioane de euro. Fondurile europene sunt sută la sută nerambursabile.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Achiziția de echipamente de irigat pentru OUAI-uri/ FOUAI-uri este limitată la un procent de maximum 30 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului, din care se scade valoarea aferentă echipamentelor de irigat. Beneficiarii eligibili la finanțare sunt Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, conform legislației în vigoare sau de către Federațiile Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI). Alte 6 proiecte depuse de fermierii din Iași în PNDR 2014-2020 au fost aprobate de către AFIR, mare parte dintre acestea fiind implementate deja.

Fonduri de la stat în valoare de 15 milioane de euro vor fi investite în modernizarea sistemelor de irigații din Iași

Lucrările de la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare, au fost finalizate cu bani de la bugetul de stat. Lucrările vor începe în acest an și la SPA Nord-Soloneț, care deservește peste 7.000 de hectare de terenuri agricole. Suma totală ce va fi investită în sistemul de irigații din județ depășește 15 milioane de euro. Investițiile vor fi finalizate în următorii 2 ani, iar sistemele de irigații vor fi funcționale, la nivelul județului, pe o suprafață de aproape 38.000 de hectare. Agricultorii din județ vor primi în mod gratuit apă pentru irigații. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie membri în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași, pentru că doar așa se pot atrage fonduri europene sau investiții de la bugetul de stat. În Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni – Țuțora – Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.

Tinerii din Iași pot depune proiecte la AFIR pentru obținerea fondurilor europene de până la 50.000 de euro

Tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro – alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE pot ob’ine banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este sută la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.