Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat. DIICOT a făcut anunțul
DIICOT a precizat miercuri, 15 iulie 2002, finalizarea dosarului „Cocaina de la Marea Neagră”, în care o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost desctructurată cu sprijinul DEA și Interpol.
Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat
În cadrul operațiunii cu nume de cod „Grimm Brothers” a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă până în apele teritoriale românești, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.
Reamintim faptul că dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%, presa scriind atunci despre strania defecțiune a sistemului de supraveghere la graniță.
Rețeaua a fost destructurată
Rețeaua a fost destructurată în urma activităților comune ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a datelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol.
„Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.”, potrivit DIICOT.
Cum a ajuns cocaina din Brazilia până la Marea Neagră
„SHEIK-UL” conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en-gros din state predominant europene. La începutul anului 2019, membri ai „Balkan Cartel” l-au contactat prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transportă către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.
„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, se arată în rechizitoriul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.
În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, toți cetățeni spanioli. Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi.
Cine este liderul grupării
Inculpatul N.E.N.J. se află în evidențele autorităților libaneze pentru de infracțiuni de trafic de droguri, acesta încălcând legislația libaneză cu privire la traficul de droguri de 12 ori în perioada 1994-2016.
Inculpatul, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală în Brazilia, la data de 19.12.2019, potrivit comunicatului remis de reprezentanții DIICOT.