LIVE VIDEO – Dosarele Istoriei! În Studioul BZI LIVE este invitat conf. univ. dr. Sergiu Matveev, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (Chişinău)
Miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE este programată o nouă editie-dialog sub egida „Dosarele Istoriei”. Invitat este (via Skype) conf. univ. dr. Sergiu Matveev, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (Chişinău). Alături de acesta vor fi abordate teme legate de: proiectele şi activităţile pe care le derulează în instituţia pe care o coordonează, realităţi educaţionale, relaţia cu studenţii, colaborări cu Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Ia[i şi alte entităţi academice, de cercetare şi ştiinţifice din Capitala Moldovei sau din ţară, universul arheologiei, importantă şi rolul studierii Istoriei, cum abordează tinerii acest domeniu.
Conf. univ. dr. Sergiu Matveev s-a născut la Ismail şi este un istoric şi arheolog din Republica Moldova, doctor în Ştiinţe istorice la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova
Acesta provine dintr-o familie cu tradiţii în domeniul învăţământului din sudul Basarabiei, unde a absolvit cu medalie de argint Şcoala generală din Hagi Curda (Kamyshovka), Raionul Ismail în anul 1991. În anii 1991-1992 urmează cursuri la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universita?îi de Stat din Moldova, iar între 1992-1997 studiază la Facultatea de Istorie, unde susţine teza de licenţă pe tema „Populaţia autohtonă pe teritoriul Basarabiei de sud în sec. I-IV p. Chr.”. În perioada 2004-2005 urmează cursuri la Facultatea de Filosofie şi Istorie, Universitatea „J.W. Goethe” (Frankfurt/Main, Germania).
Susţine doctoratul în anul 2007 cu o cercetare pe tema „Procese etno-culturale în spaţiul Carpato-Nistrean în secolele II-XIV p. Chr. în istoriografia sovietică”, realizată sub conducerea prof. dr. hab. Ion Niculita şi definitivată sub conducerea prof. dr. hab. Ion Eremia. În anul 2009, conf. univ. dr. arheolog Sergiu Matveev va reveni la activitatea de cercetare în cadrul Laboratorului de Cercetare „Tracologie” a Universităţii de Stat din Moldova, obţinând în anul 2012 statul de arheolog expert, inclus în Registrul Arheologilor al Republicii Moldova, iar în 2013 abilitarea cu drept de a conduce doctorate la specialitatea – Arheologie. Începând cu anul 2013 şi până în prezent, acesta activează şi în calitate de specialist principal la Agenţia Naţională Arheologica din Republica Moldova, din 2017 devenind membru al Consiliului Olimpic republican la disciplină Istoria. Din anul 2018 deţine funcţia de decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova.
Activitatea sa ştiinţifică este axată pe probleme legate de procesele etno-culturale în mileniul I a. Chr. – prima jumătate a mileniului I p. Chr., în special soarta populaţiei barbare la frontiera danubiană a Imperiului Roman în perioada lui de expansiune în cea post romană
Activitatea sa ştiinţifică este axată pe probleme legate de procesele etno-culturale în mileniul I a. Chr. – prima jumătate a mileniului I p. Chr., în special soarta populaţiei barbare la frontiera danubiană a Imperiului Roman în perioada lui de expansiune s în cea post romană. Începând cu anul 1993 a participat la mai multe campanii de săpături arheologice, în Republica Moldova România au Germania iar, începând cu anul 2013 a condus cercetările arheologice în situri din Republica Moldova.
Pe parcursul anilor a realizat stagii de cercetare şi documentare la Römisch-Germanischen Kommission (Frankfurt/Main, Germania), Eurasien Abteilung, Deutsche Archäologische Institut (Berlin, Germania), Universitatea „Maximilian Habsburg” (München, Germania), Universitatea „Fatih” (Istanbul, Turcia), Institutul de Fizică şi Industrie Nucleară (Măgurele, România), Institutul de Etnografie şi Antropologie a Academiei de Ştiinţe din Rusia (Moscova, Rusia). Activitatea sa didactică s-a concentrat în Aulele Universităţii de Stat din Moldova, predând cursuri precum: Probleme de istorie universală antică, Probleme de istorie antică a românilor, Istoria universală antică (Grecia şi Roma antică), Istoria universală antică (Orientul antic), Istoria Veche a Spaţiului Românesc, Antropologie şi Etnologie, Preistorie, Metode de investigaţii arheologice, Istoria culturii antice, Arheologie greco-romana, Protecţia Patrimoniului Cultural, Numismatica, Cronologie istorică, Patrimoniul Naţional Cultural şi Protecţia Patrimoniului Cultural, Trasee turistice, Sedentari şi nomazi la Dunărea de Jos în prima jumătate a mileniului I p. Chr.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.