Luni, 13 februarie 2023, începând cu ora 14.30 și sub genericul ”Dosarele Istoriei” este programată o nouă emisiune BZI LIVE ce-l are ca invitat special pe tânărul istoric și cercetător, dr. ist. Mihai Anatolii Ciobanu (ACS în cadrul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași), care a făcut spectaculoase investigații științifice și istorice în celebrele arhive de la Moscova! De reliefat că acesta a reuşit să găsească în arhivele de la Moscova documentul original al celui mai vechi plan cunoscut al capitalei Moldovei (Iași), ce datează din 1739. În producția media cu dr. ist. Mihai Anatolii Ciobanu se va vorbi, așadar, despre cercetările sale la Moscova, despre planurile de orașe, dar și despre ce se mai găsește pe acolo pe lângă planuri, precum odoare.
Dosarele Istoriei! Emisiune top exclusiv, în Studioul BZI LIVE alături de tânărul istoric și cercetător, dr. ist. Mihai Anatolii Ciobanu care a făcut spectaculoase investigații științifice în celebrele arhive de la Moscova
De punctat că, în importanta și valoroasa sa activitate de cercetare se regăsesc prezentări științifice intitulate: ”Descoperiri în arhivele de la Moscova: planuri necunoscute ale orașului Iași”, Facultatea de Istorie din Iași, Laboratorul de Istorie urbană, 12 decembrie 2018 alături de prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan; ”Noutăți din arhivele moscovite: Planul Harting și planul general al Bucureștilor și împrejurimilor (1807 – 1812)”, la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”, București, 15aprilie 2019, tot alături de prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan); ”Cum arăta curtea domnească din Iași? Informații inedite din surse cartografice”, Facultatea de Istorie din Iași, Laboratorul de Istorie urbană, 28 mai 2019, colaborare cu prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan (prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași); ”1807, un an și trei planuri pentru Iași: al orașului, al curții și palatului domnesc”, Facultatea de Istorie din Iași, Laboratorul de Istorie urbană, 21 ianuarie 2020, cu prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan); ”Spațiul românesc în izvoare topografice și cartografice rusești aflate la Kiev”, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București, 7 februarie 2020.
Dr. ist. Mihai Anatolii Ciobanu este și membru al Comisiei de Istorie a Orașelor din România (începând cu toamna lui 2019)
Dr. ist. Mihai Anatolii Ciobanu – ACS în cadrul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași a primit: Premiul Arhivelor Naționale, Categoria B, Studenți, ediția a VI-a – 2015; Bursa ”Junimea” a Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași, Ediția 2016, categoria Studenți; Bursa ”Junimea” a MNLR, Ediția 2017, categoria Cercetători; Bursa Erasmus+, Poznań (Adam Mickiewicz University), Polonia, 1 octombrie 2017 – 21 februarie 2018; Bursa Institutului German de Istorie din Moscova, Moscova, Rusia, 16 aprilie – 16 iunie 2018. Are stagiu de cercetare la arhivele și bibliotecile moscovite – RGADA, RGVIA, RGB, RIPB, Muzeul Kremlinului, 25 august – 25 noiembrie 2019 (finanțare din surse proprii); Bursa Institutului German de Istorie din Moscova, Moscova, Rusia, 10 februarie – 10 martie. Este Membru al Institutului de Genealogie și Heraldică Sever Zotta (din anul 2016) și membru al Comisiei de Istorie a Orașelor din România (începând cu toamna lui 2019). De asemenea, ca studii, acesta are un masterat la Facultatea de Arhivistică, Institutul de Istorie și Arhivistică, RGGU, Moscova, între 2019 – 2021 doctorat, Facultatea de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași iar, între 2016 – 2020, masterat intitulat ”Instituții şi ideologii ale puterii în Europa”, Facultatea de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, între 2014 – 2016 . Apoi, parcurge programul de licență, Facultatea de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași între 2011 – 2014. Liceul Teoretic ”Prometeu”, s. Grozești, r. Nisporeni, Republica Moldova îl urmează între 2008 și 2011. Așadar, o ediție BZI LIVE ce nu trebuie ratată, de maxim impact, actualitate și consistență.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări