Dosarele depuse de ieșence în programul „Femeia Antreprenor 2022”, evaluate de specialiști. Concurența pentru cei 40.000 de euro este mare
Programul „Femeia Antreprenor 2022” a avut succes în Iași, fiind depuse 448 de dosare. Specialiștii Agenției pentru IMM-uri evaluează în această perioadă dosarele depuse de ieșencele care vor să înființeze afaceri
Programul „Femeia Antreprenor 2022” s-a derulat în perioada 18 august – 30 septembrie, din Iași fiind depuse 448 de dosare. De asemenea, la nivelul regiunii Moldovei au fost depuse în total 1.051 de dosare, din care 143 din Bacău. Alte 79 au fost din Botoșani, 97 din Neamț, 192 din Suceava și 92 din Vaslui. Specialiștii Agenției pentru IMM-uri verifică în această perioadă documentele depuse de antreprenoarele din județ, iar 99 de proiecte sunt în bugetul alocat, astfel că ar primi finanțarea. Concurența este foarte mare și numai 1.000 de planuri de afaceri vor fi finanțate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), bugetul programului fiind de 197 de milioane de lei.
Inițial, bugetul pentru program era de 157,624 de milioane de lei, credite bugetare, dar la rectificarea bugetară s-au mai adăugat 40 de milioane de lei, credite de angajament. Pentru a fi eligibile în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului „Femeia Antreprenor 2022”, societăţile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi trebuie să fie femeie şi să deţină cel puţin 50 la sută din părţile sociale/acțiunile societăţii, în cazul IMM-urilor aplicante.
Programul „Femeia Antreprenor 2022” are succes în Iași
„Femeia Antreprenor 2022” presupune o finanțare de până la 100.000 de lei pentru firmele care angajează o persoană, 200.000 de lei pentru cele cu 2 angajați, un sprijin financiar cuprins între 85 și 95 la sută din valoarea proiectului, iar contribuția proprie trebuie să fie între 5 și 15 la sută. Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de echipamente tehnologice pentru locuri de joacă, săli de fitness, sisteme care utilizează surse regenerabile, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, mijloace de transport, mobilă, aparatură birotică, salarii, utilități, pachet digital, voucher de digitalizare. Totuși, programul a stârnit nemulțumiri în rândul mai multor ieșence.
Dosarele depuse în programul Start-Up Nation, evaluate de specialiști
Un alt program care a prezentat interes din partea ieșenilor în acest an este Start-up Nation. O listă cu dosarele ce vor fi evaluate a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Sute de ieșeni sunt potențiali beneficiari ai programului derulat în acest an. În bugetul de 1,3 miliarde de lei pentru pilonul I s-au încadrat 6.517 aplicanți, în ordinea punctajelor obținute, dintr-un total de 15.319 solicitanți la nivel național.
În această perioadă sunt evaluate dosarele depuse în program. Cererile depuse de potențialii beneficiari vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în anumite condiții. Astfel, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, alocația financiară nerambursabilă este de maximum 100.000 de lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
De asemenea, ieșencele care s-au înscris în programul „Femeia Antreprenor 2022” vor primi finanțarea în 2023.