Dosar penal făcut de mântuială de procurorii din Iași! Cine răspunde pentru o achitare de răsunet? Doi ieșeni, considerați nevinovați după ce au fost acuzați de trafic de minori
Recent, doi ieșeni, un bărbat și o femeie, au fost achitați de către magistrați, după ce au fost acuzați de comiterea unei infracțiuni grave. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus achitarea lui Florin Ursu și a Petronelei Ersilia Burlacu, pentru trafic de minori. Magistrații ieșeni au constatat că, în dosar, nu există probe că cei doi ieșeni ar fi comis infracțiunea de care au fost acuzați de anchetatori. Acum, aceștia au făcut publică și motivarea sentinței
Dosar penal făcut de mântuială de procurorii din Iași! Doi ieșeni, considerați nevinovați după ce au fost acuzați de trafic de minori. Astfel, recent, doi ieșeni, un bărbat și o femeie, au fost achitați de către magistrați, după ce au fost acuzați de comiterea unei infracțiuni grave.
Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus achitarea lui Florin Ursu și a Petronelei Ersilia Burlacu. Magistrații ieșeni au constatat că, în dosar, nu există probe că cei doi ieșeni ar fi comis infracțiunea de care au fost acuzați de anchetatori. Acum, aceștia au făcut publică și motivarea sentinței.
Judecătorii ieșeni: „Florin Ursu și Petronela Ersilia Burlacu, acuzați pe nedrept!”
Procesul celor doi ieșeni a început pe data de 20 august 2020. Atunci, procurorii i-au trimis în judecată pe Florin Ursu (53 de ani) și Petronela Ersilia Burlacu (46 de ani) sub acuzația de trafic de minori. Conform anchetatorilor ieșeni, cei doi ar fi comis infracțiunea în urmă cu mai bine de un an, în cauză fiind vorba despre exploatarea unei victime minore, A.I.B.
Pe de altă parte, din câte se pare, oamenii legii au comis o eroare, cel puțin așa concluzionează judecătorii din cadrul Tribunalului Iași. De remarcat este faptul că, în general, în astfel de cazuri, judecătorii ieșeni au emis sentințe de condamnare. De altfel, deciziile de achitare sunt extrem de rare în instanțele din Iași – și nu numai! Pentru a fi emisă o astfel de soluție, în dosar trebuie să fie comisă o greșeală gravă.
De unde a izbucnit scandalul
Procurorii ieșeni au reținut, în esență, faptul că, la sfârșitul lunii aprilie 2019, Florin Ursu și Petronela Ersilia Burlacu ar fi recrutat-o prin inducere în eroare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla, ar fi primit-o și ar fi exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituției în municipiul Iași, pe o minoră. De cealaltă parte, cei doi inculpați au contestat probele și nu au recunoscut comiterea faptei. Mai mult, atât minora, cât și martorii nu s-au prezentat în fața instanței, aceștia fiind plecați din țară, potrivit magistraților.
Totul a izbucnit de la o plângere formulată de un denunțător, care ar fi avut o relație cu minora. Acesta a susținut că cei doi ieșeni ar fi exploatat-o pe fată. De asemenea, fata a declarat la audieri, în fața procurorilor, că, la sfârșitul lunii aprilie 2019, ar fi fost abordată pe platforma socială Facebook de inculpată. Minora a adăugat că inculpata i-ar fi propus să lucreze ca bonă pentru fiica minoră pentru un salariu de 1.200 de lei și cazare la locuința inculpaților, ofertă cu care persoana vătămată ar fi fost de acord.
Ea a mai afirmat că, la 2 zile după ce s-a mutat în apartamentul inculpaților, aceștia ar fi agresat-o și obligat-o să se prostitueze. În vederea racolării clienților, inculpatul ar fi fotografiat victima îmbrăcată sumar și ar fi postat anunț pe site-ul Publi24.ro. Minora a mai spus că ar fi practicat prostituția pentru 3 săptămâni zilnic, cu doar 2- 3 ore de pauză pentru odihnă, dar și că ar fi fost permanent în prezența inculpaților și că, în perioada în care ar fi fost exploatată, a părăsit apartamentul doar în câteva ocazii, fiind însă în prezența inculpaților.
Concluzii halucinante ale judecătorilor: „probele” procurorilor „nu se pupă” cu realitatea!
Judecătorii au analizat cazul cu foarte mare atenție și au precizat că o hotărâre de condamnare trebuie să se bazeze pe probe certe de vinovăție, iar, în caz de îndoială, ce nu poate fi înlăturată prin probe, trebuie să se pronunțe o soluție de achitare.
„Înfăptuirea Justiției penale cere ca judecătorii să nu se întemeieze, în hotărârile pe care le pronunță, pe probabilitate, ci pe certitudinea dobândită pe bază de probe decisive, complete, sigure, în măsură să reflecte realitatea obiectivă. Numai așa se formează convingerea, izvorâtă din dovezile administrate în cauză, că realitatea obiectivă (fapta supusă judecății) este, fără echivoc, cea pe care o înfățișează realitatea reconstituită ideologic cu ajutorul probelor. Persoana vătămată s-a aflat sub ocrotirea DGASPC încă de la vârsta de 12 ani, însă a fugit în mod repetat din sistemul de protecție, fiind sesizate organele de poliție cu privire la dispariția sa și riscul de exploatare.
Analizând probele administrate în cauză, respectiv declarațiile persoanei vătămate, declarațiile martorilor, declarațiile inculpaților din faza de cercetare judecătorească, planșele fotografice, procesele-verbale de investigații, instanța apreciază că, în cauză, nu s-a făcut dovada dincolo de orice dubiu rezonabil că, la finele lunii aprilie 2019, persoana vătămată ar fi fost racolată prin inducere în eroare și exploatată prin obligarea la practicarea prostituției de către inculpați”, au arătat judecătorii ieșeni.
Minciuni demontate una câte una de către cei doi ieșeni nevinovați
Judecătorii au mai constatat că, în cursul urmăririi penale, a fost identificat un singur posibil client al minorei.
„În faza de urmărire penală nu s-a putut stabili modalitatea în care persoana vătămată și inculpații s-au cunoscut. Susținerile persoanei vătămate privind abordarea pe Facebook de către inculpata B nu au un suport probator, iar organele de anchetă nu au efectuat demersuri pentru a verifica varianta oferită de persoana vătămată. Exploatarea conținutului contului de Facebook al persoanei vătămate în perioada imediat următoare celei în care se susține că acesta ar fi fost racolată prin inducere în eroare și constrânsă de inculpați să practice prostituția ar fi permis verificarea acuzațiilor formulate de aceasta. În lipsa persoanei vătămate, în faza de cercetare judecătorească, instanța nu a putut administra din oficiu probe în acest sens”, au susținut magistrații din cadrul Tribunalului Iași.
Conform acestora, în faza de cercetare judecătorească, cei doi inculpați au dat declarații detaliate, susținând că persoana vătămată ar fi venit la locuința lor adusă de martorul-denunțător. Potrivit acestora, minora nu a stat la adresa lor din luna aprilie 2019, așa cum s-a susținut și că, în realitate, a fost adusă pe 24 mai 2019 de martor, care le-a cerut să îi permită să facă o baie și să își spele hainele. Persoana vătămată ar fi rămas singură în apartament preț de câteva ore, după care ar fi plecat împreună cu martorul, persoană cu care avea o relație de tip concubinaj. În intervalul în care persoana vătămată s-a aflat în apartament, la locuința lui lui Florin Ursu și a Petronelei Ersilia Burlacu au sosit polițiști care, deși au căutat în apartament, nu au găsit minora – aceasta se ascunsese în spatele unui frigider.
„Nu se poate stabili cu certitudine…”
Judecătorii au mai spus că existența unor anunțuri la rubrica matrimoniale de pe site-ul publi24.ro în care au fost postate planșele fotografice nu conving asupra temeiniciei acuzațiilor aduse lui Florin Ursu și Petronelei Ersilia Burlacu.
„Aceste fotografii nu conțin niciun element care să permită a se stabili cu caracter de certitudine că persoana fotografiată este persoana vătămată minoră (semne particulare, de exemplu). Mai mult, reține instanța că aceste planșe fotografice au fost postate la data de 25 mai 2019, ora 14:00, dar inculpații sunt acuzați că ar fi exploatat minora până la data de 24 mai 2019. Din procesul-verbal reiese că minora s-a predat la Secția IV de Poliție Iași la data de 25 mai 2019, ora 6:30 dimineața, deci anterior momentului la care ar fi fost postate aceste fotografii.
Planșa fotografică de la fila 82 a fost postată într-un anunț pe site-ul publi24.ro rubrica matrimoniale la data de 10 aprilie 2019, deci anterior datei la care se susține în actul de sesizare că inculpații ar fi racolat persoane vătămată și că ar fi debutat perioada de exploatare. Nu în ultimul, rând trebuie menționat și faptul că nici aceste poze nu conțin elemente care să permită identificarea cu certitudine a persoanei fotografiate”, au subliniat judecătorii.
„Nu îmi mențin declarația, pentru că eram foarte speriat!”
Referitor la declarațiile celorlalți doi martori audiați în cauză, judecătorii au constatat că nici acestea nu conferă elemente care să susțină în mod rezonabil acuzațiile aduse în cauză. Astfel, un martor a declarat în fața instanței că nu își menține declarația din faza de urmărire penală, deoarece era foarte speriat.
„În apărare, la ultimul termen de judecată, inculpații au depus la dosar o planșe fotografice postate de persoana vătămată pe platforma de socializare Facebook în perioada în care se presupune că ar fi fost sechestrată și exploată prin obligarea la practicarea prostituției. Numărul de fotografii și mesajele atașate acestora, faptul că persoana vătămată pare să fie în prezența unor persoane din anturajul său sau neînsoțită conduc la concluzia că ipoteza sechestrării și exploatării prin obligarea la practicarea prostituției de către inculpați este puțin probabilă.
Astfel, în zilele de 10 și 14 mai, minora pare să se afle singură în locuri publice, iar în alte fotografii aceasta apare singură, însă în spații deschise, nu în apartamentul inculpaților, cum a susținut (la 17 mai, la 10 mai, la 4 mai sau la 14 mai 2019). Mai mult, în apărare, inculpații au susținut că persoana vătămată era concubina martorului denunțător și că acuzațiile au fost făcute din răzbunare, neavând vreun suport real”, au încheiat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.