Dosar penal deschis în urma scandalului făcut de Diana Șoșoacă, la centrul de vaccinare din Răchiteni – VIDEO

de: Elena Nicoleta BUJOR
09:18, 10 sept. 2021

Noi detalii în cazul scandalului din judeţul Iaşi. Parchetul General a anunţat că a deschis, joi, 9 septembrie 2021, un dosar penal in rem în urma incidentelor de la centrul de vaccinare anti-Covid-19 din comună Răchiteni. Scandalul a avut-o în prim-plan pe senatoarea Diana Șoșoacă.

Dosarul se află la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost deschis „ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție precum și a formulării unei plângeri de către o instituție publică”, potrivit RFI România.

DSP Iaşi a depus plângere penală în urma scandalului de la Răchiteni

Direcția de Sănătate Publică Iași este instituția care a depus plângerea penală. Șeful DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, a anunțat în prima instanţă că plângerea trebuie depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte tocmai pentru că în eveniment este implicat un parlamentar.

La solicitarea RFI România, Parchetul General afirmă faptul că investigaţia se desfășoară „in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal”.

Accesul la centrul de vaccinare anti-Covid-19 din Răchiteni a fost blocat de Diana Sosoaca şi mai mulţi protestatari

Un grup de protestatari anti-vaccinare împotriva noului coronavirus, ghidaţi de senatoarea Diana Șoșoacă, a blocat accesul într-un centru de imunizare deschis la sfârşitul săptămânii trecute în comună Răchiteni din judeţul Iaşi, aflată în scenariul roşu din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu SARS – COV – 2.

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare și Colegiul Medicilor au cerut măsuri după acest incident. Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri seara că procurorii trebuie să se sesizeze.

„Eu sper că s-au sesizat. Nu cred că au așteptat așa mult. Nu e nicio scuză să nu se sesizeze. Nimeni nu poate să obstrucționeze, să oprească activitatea de vaccinare în România. De asta spuneam de asocierea AUR-USR. Doamna Șoșoacă o să zică ‘suntem în coaliție cu USR, suntem legitimați’. De asta spun: nu este târziu. Haideți să retrageți moțiunea, să ne așezăm la masă. Ați legitimat un partid antivaccinist”, a declarat prim-ministrul Florin Vasile Cîțu la un post de televiziune.

Precizările CNCAV cu privire la evenimentul înregistrat

Ca urmare a evenimentului înregistrat la un centru de vaccinare din comuna Răchiteni, județul Iasi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a facut o serie de precizari.

„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național. CNCAV dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice.

Încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate. În acest sens, ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național. Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”, potrivit CNCAV.