Dosar cu o casă celebră, deținută de mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare lângă orașul Iași! GALERIE FOTO
O casă celebră, deținută de mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare lângă orașul Iași, va fi salvată de la distrugere! Zilele trecute, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, din cadrul Direcției Județene pentru Cultură, a dat un aviz favorabil proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu, din comuna ieșeană Răducăneni. Viorel Ilie, primarul localității, speră ca, în 2 ani, totul să se finalizeze
O casă deținută de mari bogătași pe un teren de 2,5 hectare, lângă orașul Iași, va fi salvată de la degradare! Recent, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) – din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) – a dat un aviz favorabil proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni. Viorel Ilie, primarul localității, speră ca, în 2 ani, totul să se finalizeze.
De finanțarea proiectului se ocupă Ministerul Culturii, prin Compania Națională de Investiții. Proiectant / elaborator este șef proiect arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, arh. Nicoleta Caba, studiu istoric și arhitectural: asocierea SC Arc Design SRL și SC Elma Stil SRL, studiu istorico-arheologic: dr. Cătălin Iulian Hriban – Institutul de Arheologie, expertiză tehnică: ing. Constantin Firtea, ing. Alexandru Graur, ing. Dragoș Gheorghiu. Beneficiară este Comuna Răducăneni.
O casă celebră, deținută de mari bogătași lângă orașul Iași, va fi reabilitată
Monumentul datează din secolul al XIX-lea. Investiția ar putea ajunge la câteva sute de mii de euro.
”Proiectul nostru, ce vizează Casa Roset-Catargiu, a primit avizul favorabil din partea Direcției Județene pentru Cultură, respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Acesta se află în faza Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii. A fost făcută și expertiza. Acum urmează întocmirea proiectului final și scoaterea la licitație a lucrărilor. De finanțare se ocupă Ministerul Culturii, prin Compania Națională de Investiții. Avem o firmă care se ocupă de toate acestea. Dacă am ajuns până aici, cred că lucrurile se vor finaliza cu bine. Dacă totul va decurge normal, în doi ani am putea face consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Roset-Catargiu. Ar fi o „bombă” pentru toată comunitatea noastră și am pune în valoare o construcție istorică!”, a precizat Viorel Ilie, primarul comunei Răducăneni.
Casa Roset-Catargiu, înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice
Astfel, licitaţia are în vedere atribuirea contractului de prestări servicii de proiectare, respectiv elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi asistenţă tehnică pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentului istoric Casa Roset-Catargiu.
Serviciile de proiectare solicitate presupun cercetare arheologică preventivă, elaborare de studii şi investigaţii, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect de organizare a execuţiei lucrărilor, proiect tehnic de execuţie şi al detaliilor de execuţie, implicit amenajare peisagistică, documentaţie as built, documentaţie privind urmărirea comportării în timp şi a lucrării de intervenţie şi asistenţă tehnică pentru lucrări de restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric Casa Roset-Catargiu.
Clădirea și terenul – în proprietatea publică a comunei Răducăneni
Construită în secolul al XIX-lea, Casa Roset-Catargiu este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) cu numărul de cod IS-II-m-B-04235. Clădirea, în suprafaţă desfăşurată de 354 mp, și cu terenul aferent de aproape 2,5 hectare sunt în proprietatea publică a Comunei Răducăneni. Pe acest amplasament, Lascăr Rosetti a dezvoltat proprietatea pe care a primit-o de la tatăl său, marele hatman Răducanu Rosetti. Totul a fost clădit între 1851 și 1854.
După moartea acestuia, în 1884, proprietatea a fost vândută de mai multe ori. Pe de altă parte, între 1950 și 1984, conacul a funcționat ca Spital de Psihiatrie. Astfel, această casa celebră, deținută de mari bogătași, pe un teren de 2,5 hectare lângă orașul Iași, va fi reabilitată.