Dosar ca-n bancurile cu Dorel: Poliția a dat în judecată… Poliția! Judecătorii ieșeni trebuie să descâlcească ițele unei decizii ciudate!

de: Ciprian Nedelcu
04:00, 30 nov. 2019

Reprezentanții IGPR au ajuns să se judece la Iași, pentru anularea unei dispoziții emise de… IGPR! Totul a pornit de la un alt litigiu, pe care instituția l-a avut cu un comisar ieșean. La mijloc este un spor de fidelitate

Proces de tot râsul, pe rolul Tribunalului Iași! Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) s-au dat, în principiu, singuri în judecată. În fapt, aceștia l-au chemat în fața instanței pe un comisar ieșean.
Mai exact, reclamanții le cer magistraților din cadrul Tribunalului Iași să dispună anularea unei decizii luate tot de ei. „Solicităm anularea dispoziției IGPR de pe data de 1 aprilie 2019, prin care se constată că comisarul Minciună Constantin Cristi beneficiază de sporul de fidelitate în procent de 20 la sută, începând cu data de 1 februarie 2014. Cerem și suspendarea dispoziției respective”, au precizat, în cererea adresată instanței, cei de la IGPR.

De unde a pornit tărășenia

Pe data de 14 martie 2018, comisarul ieșean a dat în judecată IPJ și IGPR. Acesta a cerut acordarea sporului de fidelitate conform vechimii pe care o are, respectiv de peste 20 de ani.
Tribunalul Iași a admis acțiunea în contradictoriu cu IPJ, dar a respins-o în contradictoriu cu IGPR. Ulterior, decizia a fost contestată. Potrivit celor de la IGPR, Curtea de Apel Iași a admis recursul IPJ și l-a respins pe cel al IGPR. Reclamanții au precizat că judecătorii au respins cererea formulată de comisarul ieșean în ceea ce privește pretențiile sale de după data de 1 noiembrie 2015.
Astfel, conform reclamanților, doar IPJ Iași a fost obligată de instanță la acordarea sporului de fidelitate de 20 la sută, către comisar, dar numai pentru perioada 9 aprilie – 31 octombrie 2015.

„Pe data de 28 februarie 2019 a fost înregistrat la IGPR raportul comisarului Minciună Constantin Cristi, care menționa că instanța a admis acțiunea sa și că ar fi obligat IGPR la plata sporului de fidelitate și a solicitat punerea în executare a hotărârii”, au menționat reclamanții.

IGPR: „Decizia IGPR e nelegală!”

Reclamanții au adăugat că a fost pusă în aplicare acordarea sporului către comisarul ieșean. Dar, după efectuarea unor verificări, s-a constatat că temeiul juridic în baza căruia au pus în aplicare acordarea a fost unul eronat.
Așadar, cei de la IGPR au admis acordarea sporului de fidelitate pe baza unor sentințe emise într-un alt dosar, pe numele unui alt angajat.

„IGPR nu a fost obligat la plata sporului în litigiul cu comisarul Minciună Constantin Cristi. Sentințele respective vizau o altă persoană. Astfel, dispoziția IGPR este nelegală. Mai mult, ea nu mai poate fi anulată, deoarece a intrat în circuitul civil”, se arată în cererea adresată instanței de judecată, semnată de chestorul general de Poliție Ioan Buda.

Primul termen al procesului în contencios administrativ și fiscal a fost stabilit de instanță pentru data de 3 decembrie 2019.
De remarcat este faptul că, potrivit Legii 554/2004, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ nelegal poate să solicite instanței constatarea nulității acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat, întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice.