Doriti sa eliminati carbohidratii? O idee buna sau proasta?
Ce se intampla daca eliminati carbohidratii? O dieta fara carbohidrati nu este nici necesara, nici recomandata pentru pierderea in greutate pe termen lung sau pentru o sanatate optima. Carbohidratii potriviti, inclusi intr-o dieta echilibrata, ajuta la prevenirea bolilor, lupta impotriva imbatranirii si sustin un microbiom intestinal sanatos.
Dietele cu continut scazut de carbohidrati sunt populare de ani de zile. Dar uneori se indreapta catre o tendinta periculoasa: o eliminare completa a carbohidratilor din farfurie. Acest tip de dieta poate deveni si mai restrictiva decat o dieta ketogenica. Intr-adevar, un obiectiv zero cu carbohidrati elimina mai multe alimente benefice si protectoare pentru sanatate decat orice alta dieta.
Ca si in cazul grasimilor, este mai bine sa va concentrati asupra calitatii si echilibrului carbohidratilor decat sa ii eliminati complet. Pentru ca, daca carbohidratii rai se gasesc intr-adevar in anumite alimente procesate si in zaharul rafinat, este inutil, chiar periculos, sa te privezi de carbohidrati buni. Pierderea si mentinerea unei greutati sanatoase si prevenirea bolilor precum diabetul nu necesita astfel de limite extreme. Iata de ce!
Deficiente nutritionale
Eliminarea carbohidratilor reduce dramatic aportul multor substante nutritive cheie gasite in alimente, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, prebiotice si grasimi bune. Aceasta deficienta poate afecta functia imuna, sanatatea cognitiva si creste riscul de boli cronice, inclusiv boli de inima si boala Alzheimer.
Ce se intampla daca eliminati carbohidratii? Tulburari digestive
Este recomandat sa consumati cel putin 25 de grame de fibre dietetice pe zi pentru a mentine un sistem digestiv sanatos. Acest nutrient important se gaseste numai in alimentele care contin carbohidrati. Anumite tipuri de fibre actioneaza si ca prebiotice, care servesc drept hrana pentru bacteriile intestinale benefice si, astfel, promoveaza imunitatea si sanatatea mintala. Suplimentele cu fibre sunt disponibile, dar nu ofera aceleasi beneficii ca fibrele din alimentele integrale.
Efecte secundare
Cand o persoana adopta pentru prima data o dieta grea, aceasta poate prezenta simptome precum dureri de cap, confuzie, iritabilitate, ameteli, greata si dureri musculare. Aceasta reactie are loc deoarece creierul, care foloseste de obicei pana la 60% din carbohidratii consumati, trebuie sa se adapteze la o alta sursa de combustibil.
Ce se intampla daca eliminati carbohidratii? Dificultati sociale si psihologice
Orice dieta extrema ingreuneaza consumul social si poate duce la izolare. Pentru altii, renuntarea la restrictii provoaca vinovatie extrema si chiar depresie. Urmarea dietelor stricte este o tendinta care se poate transforma in tulburari alimentare si poate afecta calitatea vietii si sanatatea mintala.