Donald Trump, despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: “O ruşine”

de: Carmen Ciobanu
11:20, 30 iul. 2024

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, a criticat luni, 29 iulie, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, numind-o „o rușine”, conform unui raport AFP din marți.

„Sunt foarte deschis la idei noi, dar consider că ceea ce au făcut a fost o rușine”, a spus fostul președinte american într-un interviu pentru Fox News.

Întrebat despre ce fel de ceremonie de deschidere ar prefera pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028, dacă ar fi atunci președinte, Donald Trump a răspuns: „Nu vom avea o Cina cea de Taină, cum au făcut ei recent”.

Una dintre secvențele din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a generat controverse. Aceasta înfățișa un grup de persoane la o masă, inclusiv mai mulți travestiți, într-o scenă care făcea aluzie la „Cina cea de Taină”, ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi – moment esențial în creștinism, care simbolizează instituirea Euharistiei.

Prima companie care și-a retras publicitatea de la Jocurile Olimpice de la Paris

Compania de telecomunicații și tehnologie C Spire, cu sediul în Mississippi, a anunțat retragerea tuturor reclamelor sale legate de Jocurile Olimpice de la Paris, în urma controverselor generate de ceremonia de deschidere.

Suzy Hays, președintele și CEO-ul C Spire, a declarat într-un comunicat oficial că, deși compania sprijină sportivii care au depus mult efort pentru a participa la Jocurile Olimpice, nu dorește să fie asociată cu ceea ce consideră a fi o batjocorire a momentului sacru reprezentat de „Cina cea de Taină”. În consecință, C Spire a decis să își retragă reclamele de la Jocurile Olimpice.

Ceremonia de deschidere de la Paris a fost unică, deoarece delegațiile nu au defilat pe stadion, ci au fost transportate de bărci pe fluviul Sena. Evenimentul a inclus muzică de calitate, dansuri și spectacole impresionante de focuri de artificii și jocuri de lumini.

 

Cu toate acestea, spectacolul avangardist conceput de Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, nu a fost apreciat de toți. Multe persoane au considerat că prezența femeilor cu barbă, travestiților și sexualizarea excesivă reprezintă o propagandă LGBTQ nepotrivită pentru un eveniment sportiv de asemenea anvergură.

Una dintre imagini a stârnit controverse majore în Franța, deoarece mulți au observat asemănări cu pictura „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, considerând că parodiază sacralitatea acestui moment important pentru creștini, prin înlocuirea personajelor istorice cu unele din universul LGBTQ. În plus, pe rețelele sociale au apărut acuzații că unele scene ar încerca să normalizeze sexul în grup, satanismul și pedofilia.

În Franța, catolicii constituie 47% din cei care se declară credincioși, iar creștinii reprezintă peste 50% din populație, în timp ce ateii, agnosticii și raționaliștii reprezintă 33%. Liderii religioși ai creștinilor (2,4 miliarde de persoane) și musulmanilor (1,9 miliarde de persoane) consideră în continuare homosexualitatea un păcat capital, în ciuda progreselor realizate de organizațiile pentru drepturile minorităților sexuale în America de Nord și Europa de Vest.