Domul din Ulm, cea mai înaltă catedrală din lume
Domul din Ulm (în germană Ulmer Münster) este o biserică evanghelica-luterana din oraşul Ulm, Germania. Aceasta este clădită în stil gotic. Înălţimea turnului bisericii este de 161,53 m, acesta fiind cel mai înalt turn de biserica din lume. Iniţial biserica romano-catolică, domul devine în perioada reformei religioase din Germania în anul 1530 biserica protestantă. Mai târziu, în 1894, devine proprietate a comunităţii evanghelice.
Domul din Ulm. Descrierea clădirii
Clădirea bisericii are o lungime de 23,56 m şi o lăţime de 48,8 m. Domul are cel mai înalt turn de biserică din lume (161,53 m). Turnul coral are 86 m înălţime. Turnul principal al bisericii are 768 de trepte, ele ajungând până la 143 m înălţime. De aici poţi admira panorama oraşului. În zilele clare din turnul bisericii se poate vedea chiar panorama Alpilor.
În interior biserică are o înălţime între 20,55 şi 41,6 m, având un volum interior de 190.000 m³. Greutatea construcţiei este estimată la 51.500 tone. Piatra de temelie a construcţiei a fost aşezată în anul 1377, cheltuielile construcţiei fiind finanţate de 10.000 de cetăţeni ai oraşului. Deoarece biserica n-a fost planificată să devină sediu episcopal, ea are numai un turn (turnul de vest).
Domul din Ulm. Bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Catedrala din Ulm a scăpat bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, datorită ceţii dense ce împrejmuia în mod regulat oraşul Ulm. Deoaerce circulaţia aeriană se făcea cu mare dificultate, cei care atacau au considerat că aceasta catedrală este un punct de orientare foarte bun. Tocmai de aceea nu au distrus-o.
Domul are o capacitate de 2.000 de locuri de şezut, dar în cazul unor sărbători au loc de şezut 4.500 de spectatori şi muzicanţi. În evul mediu au avut loc 20.000 de credincioşi în biserică, pe atunci obiceiul fiind de a celebra slujba religioasă în picioare.
Catedrala, ameninţată de intervenţia localnicilor
În prezent, Domul din Ulm este în pericol din cauza neglijenţei localnicilor care urinează des pe marginea clădirii. Pereţii exteriori realizaţi din gresie încep să se erodeze de la baza către vârf. Sarurile şi acidul din urina provoacă eroziunea bazei bisericii.
Construcţia este amplasată în zona centrală a oraşului, unde anual are loc festivalul vinului, precum şi un târg de Crăciun faimos.