Doliu uriaș în medicina românească. Profesorul Ioan Pop de Popa a murit în Vinerea Mare
Profesorul Ioan Pop de Popa, considerat drept fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară din România, a murit în Vinerea Mare, la vârsta de 93 de ani.
Profesorul Ioan Pop de Popa a realizat, în aprilie 1973, prima operaţie pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din ţară. Anunțul privind trecerea în neființă a lui Ioan Pop de Popa a fost făcut pe Facebook de Fundația care îi poartă numele.
Cine a fost Ioan Pop de Popa
Profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenţii în domeniu. Una dintre invențiile sale, proteza valvulară cardiacă metalică, a fost brevetată în anul 1986 și a fost primită cu entuziasm în lumea medicală interațională.
Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în anii ‘70, Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei reţele naţionale de centre de chirurgie cardiovasculară, în oraşele universitare.
„Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranţă mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică şi inovaţie în beneficiul oamenilor şi, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună. Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut şansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinşi de harul, blândeţea, viziunea, umanitatea şi spiritul său”, a anunţat, sâmbătă, Fundaţia „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, într-o postare pe Facebook.
Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească şi mondială.
General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicină, dar şi în societatea românească și a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).
„O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenţii, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreţ, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală)”, se mai spune în mesajul Fundației pe Facebook.
Profesorul Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în anii ’70, Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei reţele naţionale de centre de chirurgie cardiovasculară, în oraşele universitare.