Doliu la Opera Română din Iași. Prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat din cauza COVID-19

de: Redacția BZI
02:00, 15 oct. 2021

Prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat ieri din cauza COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Familia a sperat că își va reveni, mai ales că plămânii nu erau afectați și starea generală era una bună. Ieșeanul era o fire veselă și făcea glume chiar și în ultimele clipe ale vieții, își amintește fina sa, Ana Fodoreanu

Prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat la vârsta de 90 de ani, familia din Iași primind vestea de la medicii Spitalului de Boli Infecțioase, ieri-dimineață.

„Am aflat azi-dimineață (n.r.- ieri 14 octombrie 2021), la ora 5:00. S-a făcut tot ce se putea. A stat internat o săptămână în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru că se infectase cu COVID-19. A stat cu mască de oxigen, plămânii au fost în regulă, însă au cedat rinichii și au apărut probleme pe partea morfologică. A fost tratat foarte bine la spital. Pe această cale mulțumim echipei medicale de acolo. El a crezut că are gripă, de aceea nu i-a dat prea mare atenție. Avea saturația bună în urmă cu două zile și chiar doctorița a crezut că își va reveni. Un om minunat, glumeț. Chiar pe ultima sută de metri a putut glumi. Ne spunea «Să știți că asistentele de aici nu sunt prea grațioase». Cu plămânii își revenise, dar celelalte organe au cedat”, spune Ana Fodoreanu, fina prim-balerinului Ioan Baitanciuc.

Ioan Baitanciuc și-a început cariera la vârsta de 12 ani și a ajuns prim-balerin al Operei Naționale Iași

Reporterii „BZI” au fost la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” în urmă cu câteva luni, unde au discutat cu prim-balerinul și i-au prezentat povestea. Bărbatul și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut. Debutul în carieră a fost la opera din Cluj, acolo unde a învățat și primele mișcări. Despărțirea de familie a fost cea mai grea, având în vedere că era doar un adolescent când și-a luat viața în piept și a plecat singur într-un oraș străin. Apoi a fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, unde și-a început activitatea în anul 1956, după aproximativ 3 ani de balet pe scena din București. Dorul de părinți și de frați l-a făcut pe Ioan Baitanciuc să se întoarcă la Iași.

Ioan Baitanciuc a fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași, unde și-a început activitatea în anul 1956, după aproximativ 3 ani de balet pe scena din București. Pe scena din București, prim-balerinul a avut numeroase roluri importante. Acesta avea cel mai mare salariu, aproximativ 4.000 de lei. Ieșeanul a avut o colegă de scenă la care a ținut extrem de mult, dar aceasta a decedat după ce s-a îmbolnăvit.

Cei doi au avut o relație foarte apropiată. Pe scenă zâmbeau și dansau, iar în spatele cortinei curgeau râuri de lacrimi. Natașa, partenara de scenă, a decedat la vârsta de 40 de ani, iar balerinul Ioan Baitanciuc a suferit mult timp. Cei doi mergeau peste tot împreună. Au avut spectacole peste tot prin țară, dar și în străinătate. Acesta a fost căsătorit și a avut doi copii, iar din nefericire unul dintre acesta a decedat mult prea devreme din cauza unei boli extrem de grave.

Înmormântarea va fi sâmbată, la ora 15:00, la Cimitirul Eternitatea

Ana Fodoreanu, fina sa, spune că a vrut să o învețe și pe ea mișcările de balerină.

„Mă iubea foarte mult. El m-a botezat. M-a dus și pe mine la balet, ca să devin balerină, dar nu mi-a plăcut, nu am vrut să mă fac balerină. La ultimul lui spectacol cred că am fost în 1990. S-a pensionat în 1982 și colabora cu Opera ca maestru de balet. Eu eram mică, nu prea am văzut multe spectacole cu el. Doar pe casetă sau la televizor. A fost un om minunat. Era o fire sociabilă, îi plăcea să se plimbe.

A vrut să stea la Căminul de bătrâni pentru că îi plăcea acolo, nu pentru că nu ar fi avut unde să stea sau pentru că nu dispunea de bani. Îi plăcea Copoul, să socializeze. Era un tip foarte pedant. Mama a vrut să îl ducă la casa din Lunca Cetățuii, dar el a zis că nu merge la țară, vrea să stea la cămin. Venea în weekend pe la noi, stătea două zile, ne petreceam timpul cu el și apoi pleca. Era obișnuit cu tabieturile lui, așa cum e orice om”, mai spune Ana Fodoreanu.

Trupul neînsuflețit al prim-balerinului este depus la Capela Cimitirului.

„Vom respecta toate măsurile de siguranță privind pandemia de COVID-19, dacă se cere certificatul verde, câte persoane pot participa la înmormântare”, mai spune Ana Fodoreanu.

În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” a fost prezentată povestea de dragoste a Doinei Popovici, o altă beneficiară de la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.