Doliu în România! A murit fostul președinte al CCR și al ICCJ

de: Redacția BZI
12:32, 26 nov. 2024

Lumea juridică românească este în doliu după dispariția unei personalități de excepție. Nicolae Popa, fost președinte al Curții Constituționale a României și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a decedat la vârsta de 85 de ani.

Tragica veste a fost transmisă marți, 26 noiembrie 2024, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a exprimat condoleanțe familiei îndoliate. În mesajul său, CSM a subliniat impactul semnificativ al lui Nicolae Popa asupra sistemului judiciar din România și asupra formării și ghidării multor generații de juriști.

O carieră de excepție în dreptul românesc

Profesorul universitar Nicolae Popa a fost o figură centrală în dreptul românesc, având o carieră remarcabilă atât în învățământ, cât și în justiție. A fost apreciat de colegii săi și a avut o influență considerabilă asupra studenților pe care i-a îndrumat la Facultatea de Drept a Universității din București.

În paralel cu activitatea sa didactică, Nicolae Popa a fost autorul unor lucrări importante în domeniul teoriei generale a dreptului și sociologiei juridice.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Popa a fost recompensat cu numeroase distincții, inclusiv de două ori cu premiul Academiei Române și cu Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce. Printre alte premii notabile se numără Premiul „Istrate Mincescu” al Uniunii Juriștilor din România și „Titlul de excelență” oferit de Asociația Națională a Tinerilor Juriști din România.

O viață dedicată educației și justiției

Născut pe 1 septembrie 1939, Nicolae Popa și-a început activitatea didactică în 1960, la Universitatea din București. În decursul carierei sale, a ocupat funcții importante, inclusiv decan al Facultății de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București. Munca sa a fost apreciată atât în țară, cât și pe plan internațional.

CSM a subliniat că moștenirea juridică lăsată de Nicolae Popa rămâne un model pentru profesioniștii din domeniu. Chiar și după retragerea sa, prin lucrările publicate și prin standardele înalte pe care le-a impus, Nicolae Popa continuă să influențeze viitorul profesiilor juridice. CSM a transmis un mesaj de recunoștință pentru contribuțiile sale excepționale, afirmând că „amprenta sa juridică va rămâne alături de noi și va continua să ne ghideze în viitor”.

Alte personalități care au decedat recent, în România

Dumitru Popescu, considerat arhitectul ideologic al regimului Ceaușescu, a decedat la vârsta de 96 de ani în aprilie 2024. El a fost una dintre figurile cheie în consolidarea cultului personalității fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu, având un rol esențial în crearea și promovarea imaginii acestuia ca lider absolut.

Cunoscut sub porecla „Dumnezeu” datorită influenței sale în perioada comunistă, Popescu a activat în diverse funcții politice și jurnalistice, începând cu 1953, când s-a alăturat Partidului Muncitoresc Român. A fost redactor-șef la publicații importante și membru al Comitetului Central al PCR. În 1971-1976, a condus Consiliul Culturii și Educației Socialiste, consolidând cultul Ceaușescu și controlul ideologic al regimului.

Popescu a fost și rector al Academiei „Ștefan Gheorghiu” și deputat în Marea Adunare Națională până la căderea regimului comunist în 1989. După Revoluția din 1989, s-a retras din viața publică și a scris memorii despre perioada în care a fost o figură centrală a regimului comunist.

De asemenea, Lucian Iancu, un actor foarte apreciat, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.