Doisprezece persoane, condamnate în dosarul „10 august”
Nu mai puțin de 12 persoane acuzate de acte de huliganism în timpul protestului diasporei din data de 10 august 2018 au primit astăzi, 31 iulie 2020, sentințe.
Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au decis ca 11 dintre cele 12 persoane să fie condamnate cu suspendare. În ultimul caz, este vorba de o persoană care mai avea o pedeapsă de ispășit.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Probele cheie au fost înregistrări postate pe Facebook.
Dosarul protestelor de pe 10 august 2019 a fost clasat de DIICOT
Într-un comunicat dat publicării de DIICOT se arată faptul că dosarul instrumentat de procurori a fost clasat. Informaţia este de ultimă oră şi arată faptul că dosarul s-a clasat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale. În dosar au fost achitaţi suspecţii Cazan Laurenţiu, comisar, şeful poliţiei din 2019, Chirica Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sinfile Ionut-Catalin.
Dosarul protestelor de pe 10 august a fost clasat de DIICOT
Conform ordonanţei emise de procurori de pe data de 26 iunie 2020, procurorii DIICOT au luat decizia de clasare a dosarului în care mai multe persoane erau acuzate de infracţiuni referitoare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
”Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele: Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.” se arată în comunicat.
În acelaşi comunicat s-a luat decizia de renunţare a urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţa în serviciu a tututor celor implicaţi în acţiunea protestelor de pe 10 august 2019.
”Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.”, se arată în comunicat.
Şefii instituţiilor de forţă au fost achitaţi
Conform comunicatului prezentat şi dat publicării de DIICOT, cei mai importanţi ‘actori’ implicaţi în protestele de pe data de 10 august au fost achitaţi. Concret, mariorul Cazan Laurenţiu, comisarul şef de poliţie Chirilă Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Şindile Ionuţ Cătălin au fost găsiţi nevinovaţi la acuzaţiile de fals intelectual, participaţie impropruie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtarea abuzivă:
”Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel ŞINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.” se arată în comunicat.