Doina Cepalis, Constantin Deleanu și Tiberiu Stoian, antreprenorii locali cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro, dezvăluie strategiile adoptate pentru a-și salva companiile afectate de pandemia de COVID-19

de: evelina.chitoroaga
02:00, 01 sept. 2020

Pandemia de COVID-19 a avut efecte și asupra afacerilor mari, astfel că antreprenorii locali din Iași, cu mii de angajați, au căutat soluții pentru a nu falimenta. Doina Cepalis, Constantin Deleanu și Tiberiu Stoian au dezvăluit planurile puse în aplicare în ultimele 6 luni pentru ca firmele deținute de acești antreprenori în domeniul vitivinicol sau industrie să nu falimenteze, iar angajații să nu îngroașe rândul șomerilor din Iași. Fondatorii celor mai importante branduri din Iași susțin că din luna septembrie situația va reveni la normal în companiile lor.

Pandemia de COVID-19 a avut efecte și asupra afacerilor mari, astfel că antreprenorii locali din Iași, cu mii de angajați, au căutat soluții pentru a nu falimenta. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 angajatorii au căutat soluții pentru a menține angajații în firme, una dintre soluții fiind șomajul tehnic, în ultima perioadă aceștia au vrut să revină la producția sau vânzările de dinainte de pandemie. Astfel, cu un plan bine pus la punct, antreprenorii din Iași care au în subordine mii de angajați spun că au depășit acest impas.

Doina Cepalis, fondator Te-Rox Prod: „Nu am vrut să renunțăm la angajați, să facem concedieri colective și am avut șansa să beneficiem de șomaj tehnic”

Doina Cepalis, Constantin Deleanu și Tiberiu Stoian au afaceri de zeci de milioane de euro și aproximativ 1.400 de angajați. Doina Cepalis, fondator Te-Rox Prod, cel mai mare angajator din Pașcani, cu 800 de salariați, care vindea înainte de pandemie zilnic 12.000 de scaune auto în 51 de țări, susține că a trecut prin mai multe etape, dar situația este acum sub control.

„În aprilie comenzile s-au redus la 10-20 la sută. Nu am vrut să renunțăm la angajați, să facem concedieri colective și am avut șansa să beneficiem de șomaj tehnic două săptămâni în luna aprilie și două săptămâni în luna mai 2020. În luna iunie au revenit toți angajații la muncă și pot spune că am depășit acest impas și ne-am revenit”, spune Doina Cepalis.

Doina Cepalis: „Din septembrie, vom reveni la situația anterioară pandemiei”

Cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro în anul precedent, Doina Cepalis susține că datorită unei colaborări bune atât cu angajații, cât și cu partenerii de afaceri a reușit să depășească această perioadă dificilă.

„Sperăm că vom ajunge la cifra de afaceri de dinainte de pandemie. Am plătit taxele la timp, salariile și nu am avut probleme de cashflow. A fost o colaborare din toate părțile, a angajaților, partenerilor de afaceri. A fost un efort comun pentru că noi credem în viitorul nostru, al companiei. Din septembrie vom reveni la situația anterioară pandemiei”, mai spune Doina Cepalis, fondatoare Te-Rox Prod.

Constantin Deleanu, președinte Cotnari: „Au scăzut vânzările cu 30 la sută la începutul pandemiei, au revenit vânzările la normal din luna iulie 2020”

Constantin Deleanu, președinte Cotnari, susține că nu a vrut să acceseze fonduri prin intermediul programelor de stat pentru a depăși mai ușor cele 6 luni de pandemie.

„Am văzut că sunt numai promisiuni, controale peste controale. Trăiesc din banii mei, nu mă complic cu aceste proiecte. Au scăzut vânzările cu 30 la sută la începutul pandemiei, au revenit vânzările la normal din luna iulie 2020. Suntem pe un trend normal, așa cum am planificat. Noi am reangajat 50 de oameni, mai puțin pe partea de vânzări și viticultură, astfel că am ajuns la 370 de angajați”, spune Constantin Deleanu.

Constantin Deleanu a renunțat la zilieri și a înlocuit forța de muncă manuală cu cea mecanizată

Președintele Cotnari mai spune că din luna iulie vânzările au revenit la normal, iar acum se află în plină campanie de recoltare.

„Deja recoltăm strugurii și este o problemă că avem o cantitate mai mică de struguri și recoltăm mecanizat, cu 8 combine care recoltează 50 de hectare pe zi. Noi avem acum 1.650 de hectare de viță-de-vie și sperăm la o producție de 20 de milioane de kilograme de struguri. Nu prea mai am nevoie de zilieri pentru că aceste combine înlocuiesc oamenii. O combină înlocuiește 100 de oameni și scoate 60-70 de tone pe zi.

Cheltuiam 1.250 de lei la tona de struguri culeasă. Acum ajung aproape la aceiași bani sau mai puțin, dar cu eficiență mai mare. Gândiți-vă că la 1.000 de oameni făceam 3.000 de porții de mâncare pe zi. Manual nu mai este posibil să culegi strugurii pe o suprafață așa mare. Se duc zilierii tot în străinătate să facă acolo cele mai josnice munci. Eu le dau mâncare, masă, cazare, acolo plătesc toate aceste lucruri”, mai spune Constantin Deleanu, președinte Cotnari.

Tiberiu Stoian, antreprenor local cu 200 de angajați: „Ne-am extins producția și acum suntem la capacitate normală de producție”

Tiberiu Stoian, fondator Exonia, este unul dintre puținii antreprenori locali care în plină pandemie și-au extins producția și a făcut noi angajări. Firma produce ambalaje, iar pentru că a mărit producția, acum are nevoie de alți 20 de angajați.

„Noi așa am făcut și la începutul pandemiei, am extins producția. Am postat public anunțuri pentru angajarea a încă 20 de persoane cât mai curând. Am angajat alte 20 de persoane. Ne-am extins producția și acum suntem la capacitate normală de producție. Avem și un plan pentru următoarele 6 luni și ne-am revenit, suntem la capacitate normală”, a spus Tiberiu Stoian, fondator Exonia.