Doi pacienți norocoși au primit în sfârșit șansa de a vedea! La Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, din 4 cornee prelevate doar două au fost transplantate

de: evelina.chitoroaga
02:00, 06 feb. 2021

Un donator din Iași și altul din Cluj au redat vederea unor pacienți înscriși pe listele de așteptare în prima săptămână a lunii februarie 2021. La Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași s-au realizat de la începutul anului 2021 până pe 5 februarie 2021 un total de 5 transplanturi de cornee

În prima săptămână a lunii februarie 2021 s-au efectuat două transplanturi de cornee la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Dintr-o listă de așteptate pe care erau înscriși 97 de pacienți, un bărbat în vârstă de 54 de ani și o femeie de 45 de ani au primit șansa de a vedea. Deși foarte rar se întâmplă ca o cornee de la un donator să nu poată fi dată în folosință, în acest an medicii au fost dezamăgiți de rezultat. Asta după ce în prima săptămână a lunii februarie au ajuns la clinică patru cornee, însă în urma analizelor doar două au îndeplinit condițiile pentru a fi date spre transplantare. Din această cauză, doi pacienți trebuie să mai aștepte o perioadă de timp pentru a avea din nou șansa de a vedea. Lista de așteptare cuprinde acum aproximativ 95 de pacienți din județe din toată țara.

Primii doi pacienți declarați eligibili pot vedea din nou datorită transplantului de cornee

Pe 28 ianuarie 2021 s-a realizat prima prelevare din acest an în Iași, de la un donator în vârstă de 42 de ani. Acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral. Au fost prelevate mai multe organe, respectiv cordul, plămânii, ficatul, rinichii și corneea. La Clinica de Oftalmologie, medicii au chemat pacienți aflați pe lista de așteptare pentru a se realiza transplantul de cornee. Însă, la evaluarea celor două cornee, medicii au constatat că doar una poate fi dată în folosință. Totodată, de la un donator de cornee din Cluj au ajuns alte două, dar analizele de laborator au arătat că una dintre ele nu îndeplinește caracteristicile.

„De la începutul acestui an s-au realizat 5 transplanturi de cornee la Iași. În această săptămână (n.r.- 1-5 februarie 2021), doi pacienți au primit o cornee. Este vorba despre o femeie de 45 de ani și un bărbat de 54 de ani. Anul trecut au fost 18 pacienți care au beneficiat de un astfel de transplant”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional Iași.

Cele două transplanturi de cornee au provenit de la donatori diferiți

În Clinica de Oftalmologie, o echipă condusă de prof. univ. Dorin Chiseliță a realizat cele două transplaturi de cornee, alături de dr. Anisia Alexa, medic specialist oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, dar și de alți medici. Intervențiile s-au realizat cu succes, urmând ca pacienții să se prezinte regulat la control.

„De obicei, atunci când se realizează un transplant, este contactat un înlocuitor pentru acea persoană. Astfel, dacă un pacient de pe listă nu este eligibil în urma analizelor medicale, intervenția se poate realiza cu celălalt pacient. Se întâmplă foarte rar ca una dintre corneele prelevate de la un donator să nu fie dată în folosință. Din păcate, în acest an s-a întâmplat ca de la cei doi donatori să poată fi transplantată doar una de la fiecare. Astfel, de la pacientul de la care s-a prelevat pe 28 ianuarie s-a folosit o cornee, iar cea care a ajuns la începutul acestei luni (n.r.- februarie 2021) de la un donator din Cluj a fost folosită pentru a doua persoană transplantată. În acest an au fost donatori din București, Iași și din Cluj”, adaugă coordonatorul Centrului de Transplant Regional Iași.

Ficatul, rinichii și corneea au fost transplantate la Iași

În dimineața zilei de 28 ianuarie 2021, echipe formate din patru medici din Belgia, patru din Tg. Mureș, dar și din două unități medicale din Iași au intrat în sala de operație. Din Iași au intervenit medici de la Spitalul „Sf. Spiridon” și Spitalul „C.I. Parhon”. De la donator de 42 de ani au fost prelevate cordul, ficatul, plămânii, rinichii si corneea. Cordul a fost trimis la Tg. Mureș la un pacient de 40 de ani, iar plămânii au fost duși în Belgia.

Rinichii au fost transplantați la doi pacienți cu insuficiență renală și dializați de la Spitalul „C.I. Parhon”, în vârstă de 27 și 31 de ani, iar ficatul a ajuns la un pacient de 53 de ani cu ciroză hepatică. O cornee a ajuns la un pacient care a venit în Iași pentru transplant, iar pentru cealaltă s-a întocmit un proces-verbal de distrugere după ce evaluarea a arătat că nu se poate folosi.