Doi pacienți au trecut prin intervenții de transplant renal și au primit șansa la o nouă viață la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ Iași
Doi pacienți cu grave afecțiuni la rinichi au primit șansa la o viață normală, după ce în sâmbătă noaptea au fost supuși unor intervenții de transplant renal. Unul dintre rinichi a ajuns la un bărbat în vârstă 65 de ani, care făcea dializă de cinci ani. Cel de-al doilea rinichi a fost transplantat unei femei de 51 de ani, care e dependentă de dializă încă din anul 2010. În primele trei luni ale anului 2022, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au fost efectuate deja 15 intervenții de transplant de rinichi.
Familia unui pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a fost de acord cu prelevarea de țesuturi și organe de la pacientul decedat. Astfel, s-au prelevat corneele, care au fost transplanatate deja la 2 pacienți de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sfântul Spiridon”, rinichii au ajuns la doi pacienții cu grave afecțiuni renale, iar ficatul va oferi șansa la o viață normală unui pacient cu probleme hepatice.
Două noi intervenții de transplant renal au fost realizate de medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași
Rinichii pacientului aflat în moarte clinică la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au ajuns la doi pacienți care se aflau de ani buni pe lista de așteptare pentru un transplant. Unul dintre pacienți, un bărbat în vârstă de 65 de ani, este din Roman, și făcea ședințe de dializă de cinci ani, suferind de o afecțiune cronică de rinichi. Pacienta la care a ajuns cel de-al doilea rinichi are 51 de ani și face dializă din anul 2010. În urmă cu 12 ani, înainte să fie diagnosticată, femeia lucra la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași ulterior fiind nevoită să se pensioneze din motive medicale.
„Acum 12 ani lucra la noi la spital, făcea parte din personalul medical auxiliar, apoi s-a pensionat, iar acum a primit o nouă șansă de la același spital. A mai fost chemată de două ori pentru realizarea testelor de compatibilitate, iar acum a fost, din fericire, o șansă pe care a avut-o”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Echipa de prelevare a rinichilor a fost compusă din medicii Daniel Andone și Mihai Savin. Intervențiile de transplant au avut loc în sâmbătă noaptea și au fost realizate de echipa chirurgicală condusă de dr. Adelina Miron şi dr. Cornel Moroşanu. Echipa a fost secondată de medicii de la Anestezie și Terapie Intensivă, dr. Monica Codreanu și dr. Laura Nicolescu, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic.
De la începutul anului, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” s-au realizat 15 intervenții de transplant de rinichi
Pentru realizarea testelor de compatibilitate pentru această intervenție au au fost chemați șase pacienți aflați pe lista de așteptare, iar doi s-au dovedit compatibili.
În primele trei luni ale anului 2022, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au fost efectuate deja 15 intervenții de transplant de rinichi. Dintre acestea, zece au fost realizate în urma prelevării de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală, iar celelalte cinci de la donatori vii. Marți, 29 martie, este programat și al 16-lea transplant de rinichi din acest an, de la donator viu.
„Este o medie care dovedește o intrare într-un fel de normalitate și într-un circuit de funcționare aproape de parametri de dinainte de pandemie. Acest lucru este încurajator pentru pacienții aflați pe lista de așteptare din zona Moldovei”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Din cauza insuficienței renale cronice, la nivel mondial, circa 2 500 000 de pacienți sunt dependenți de dializă. În acest stadiu se ajunge atunci când ambii rinichi sunt afectați și nu-și mai îndeplinesc funcțiile normale. În tratarea pacienților cu insuficiență renală cronică se poate apela fie la transplant, la hemodializă sau la dializă peritonală. Transplantul oferă pacienților cu probleme renale cronice șansa la o viață normală, însă unii pacienți aștepată ani întregi pentru un organ sănătos, care să fie compatibil.