Doi oameni de afaceri din Iași, soț și soție, au obținut 500.000 de lei în programul IMM Invest. Afacerile lor, afectate de pandemia de COVID-19. Din Iași au fost aprobate 296 de credite

de: cristian.george
02:00, 05 aug. 2020

Cei doi oameni de afaceri din Iași au avut nevoie de 500.000 de lei pentru a plăti cheltuielile cu administrarea restaurantului, a școlii de șoferi și a magazinului alimentar. Prin programul IMM Invest au accesat fondurile disponibile 296 de firme din domeniul construcții, restaurante și transporturi rutiere. Valoarea creditelor obținute de la bănci este de 393.802.243 de lei, bani pentru capital de lucru, dar și pentru investiții. Programul IMM Invest își propune să ajute afacerile care au înregistrat pierderi în pandemia de COVID-19.

Doi oameni de afaceri din Iași, soț și soție, au obținut 500.000 de lei în programul IMM Invest

Cei doi oameni de afaceri din Iași au avut nevoie de 500.000 de lei pentru a plăti cheltuielile cu administrarea restaurantului, a școlii de șoferi și a magazinului alimentar. Liliana și Vasile Blănaru au primit banii de la bancă rapid.

„Noi am obținut un credit de 300.000 de lei pe firmă și alți 200.000 de lei, pe altă firmă. Am avut nevoie de bani pentru toate cele 3 activități afectate de pandemia de coronavirus, respectiv restaurant, școală de șoferi și magazin. Creditul a fost aprobat repede, iar banii i-am utilizat pentru plata cheltuielilor curente. Noi achitasem toate datoriile înainte de a accesa creditul prin program”, susține Liliana Blănaru.

În prezent, 1.780 de firme din Iași așteaptă răspunsurile de la bănci după ce au trecut de primele etape ale programului IMM Invest

În cele aproape 3 luni de la demararea programului IMM Invest au fost depuse 2.076 de solicitări de credite garantate pentru suma de 2.102.265.624 de lei din partea firmelor care au în Iași 24.981 de locuri de muncă. Dintre acestea au fost aprobate de către bănci 296 de solicitări de credite, iar valoarea totală a acestora se ridică la 393.802.243 de lei. Alte 1.780 de firme din Iași așteaptă răspunsurile de la bănci. Numărul dosarelor de credit aprobate la nivel național este de 12.009, volumul finanțării garantate fiind de peste 10 miliarde de lei.

Specialiștii din cadrul FNGCIMM lucrează în weekend pentru ca dosarele depuse să fie soluționate cât mai repede

Cele mai multe cereri sunt din sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (149), restaurante (89) și a transporturilor rutiere (87). Alți 1.780 de oameni de afaceri din Iași  așteaptă răspunsurile băncilor. Daniel Isachi, director FNGCIMM Iași, spune că situația se schimbă zilnic.

„Numărul dosarelor aprobate se poate schimba de la o zi la alta pentru că depinde această situație de aprobarea creditelor de către bănci. Noi suntem la birou și în weekend pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai repede, iar banii să ajungă la beneficiari”, a declarat Daniel Isachi, director în cadrul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri Iași.

Cele mai multe cereri depuse din Iași provin de la patronii care administrează mici afaceri în diverse domenii de activitate

Din numărul total de solicitări din Iași, 2.076 la număr, pentru obținerea creditelor în cadrul programului IMM Invest, 1.495 provin de la microîntreprinderi care au solicitat credite pentru capital de lucru în valoare de 260.845.666 de lei și credite pentru investiții în valoare de 1.139.761.498. De asemenea, 477 de ieșeni care au întreprinderi mici au cerut prin programul IMM Invest credite de 934.763.793 lei. Alte 104 întreprinderi mijlocii au aplicat în cadrul programului pentru acordarea unor credite în valoare de 2.851.449.847 de lei.

Companiile din Iași așteaptă răspunsul de la băncile partenere în cadrul programului IMM Invest

Cele mai multe companii din Iași care s-au înscris în programul IMM Invest și așteaptă răspunsurile de la bănci au trimis documentele la Banca Transilvania, ING Bank, BRD, Raiffeisen Bank și BCR.

Alte bănci înscrise în program care pot acorda credite potențialilor beneficiari din Iași sunt Banca Unicredit Bank și CEC Bank. De asemenea, Alpha Bank analizează dosarele din Iași, OTP Bank, Libra Bank, Patria Bank. Celelalte bănci partenere în cadrul programului IMM Invest sunt Banca Românească și First Bank. Garanti BankExim Bank, Intesa Sao Paolo Bank, Credit Agricole și Pro Credit Bank pot acorda credite în cadrul programului IMM Invest.

Companiile din Iași afectate de pandemia de COVID-19 se mai pot înscrie în programul IMM Invest până la sfârșitul anului 2020

Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, numărul dosarelor de credit aprobate la nivel național este de 12.009, volumul finanțării garantate fiind de peste 10 miliarde de lei.

„Prin finanțarea acestor IMM-uri vor fi menținute peste 800.000 locuri de muncă și sperăm că va contribui la crearea de alte noi locuri de muncă”, mai spun reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă până la data de 31 decembrie 2020, având un plafon alocat de 15 miliarde de lei.

Din cele peste 100.000 de cereri depuse la nivel național în programul IMM Invest, au fost aprobate 12.009 dosare de finanțare

Potențialii beneficiari din programul IMM Invest ce își propune să ajute afacerile care au înregistrat pierderi în pandemia de COVID-19  pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere. Acestea sunt postate alăturat listei de întrebări frecvente, publicate pe site-ul www.fngcimm.ro și pe pagina de Facebook a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, pentru întrebări sau semnalarea eventualelor dificultăți întâmpinate în procesul de înscriere în aplicație, ieșenii pot scrie pe adresa de e-mail: imminvest@fngcimm.ro.