Doi frați din Roșcani fac naveta până la Iași ca să aibă grijă de șapte cai de rasă pe o proprietate exclusivistă din Copou: „Unul costă 50.000 de euro”

de: Ștefana Șovea
02:00, 09 oct. 2024

Doi frați din comuna ieșeană Roșcani fac naveta, o dată la două zile, până în Iași pentru a avea grijă de șapte cai de rasă pe una dintre cele mai exclusiviste proprietăți din zona Copou. Aceștia lucrează de aproximativ doi ani de zile la Baza Hipică a Universității de Științele Vieții (USV) Iași.

Doi frați din Roșcani fac naveta până la Iași ca să aibă grijă de șapte cai de rasă

În anul 2022, a fost inaugurată Baza Hipică a Universității de Științele Vieții (USV) Iași, una dintre cele mai moderne din România. Cătălin Andronic are vârsta de 53 de ani, este din comuna ieșeană Roșcani și lucrează de aproape doi ani de zile ca îngrijitor în cadrul Bazei, având grijă de șapte cai de rasă.

Încă de mic, acesta lucrează cu animalele, părinții având grijă de oi, vaci, porci, păsări și cai. Acesta lucrează la Baza din cadrul USV Iași, alături de fratele său, ambii făcând naveta, o dată la două zile, până în Roșcani.

„Lucrez ca îngrijitor de la începutul anului 2023. De mic copil lucrez cu animalele, încă de când am început să merg, îmi sunt foarte dragi. Părinții mei aveau oi, vaci, porci, cai, și de mic m-am învățat cu ele. La fel și fratele meu, și el lucrează aici, ne întâlnim numai dimineață, când ne schimbăm tura. Lucrăm două zile și după, avem libere. Două zile dorm aici, în Bază, avem niște camere, iar după cele două zile, plec acasă. Sunt din comuna Roșcani, care este la 50 de kilometri distanță de Iași. Iau un microbuz, după, mai fac autostopul, dar de unde mă lasă microbuzul, mai am de mers încă 10 kilometri pe care, uneori, îi fac pe jos dacă nu găsesc o mașină care să mă ia”, declară Cătălin Andronic, îngrijitor de animale.

Cătălin Andronic lucrează de 30 de ani în domeniul zootehniei și este o meserie pe care vrea să o practice până iese la pensie. Pe lângă cei doi frați mai este un angajat, încă un bărbat, tot din comuna Roșcani. Cei trei au lucrat împreună în aceeași fermă și de doi ani de zile sunt la USV Iași.

„Suntem trei îngrijitori aici, eu, fratele meu și încă un băiat, toți trei suntem din comuna Roșcani. Noi am lucrat împreună la aceeași fermă și după, am venit aici. Eu am lucrat 30 de ani în zootehnie. Îmi plac mult animalele, dacă nu mi-ar fi plăcut, nu aș lucra aici. Aș vrea să lucrez aici până ies la pensie”, adaugă Cătălin Andronic, îngrijitor de animale.

Cel mai valoros cal de la USV Iași ajunge la 50.000 de euro

Cei șapte cai de care au grijă îngrijitorii sunt de rase diferite, respectiv Lipițan Conversano, Lipițan Maestoso,  Wurttemberger, Ponei, Pur Sânge Arab, Nonius și Selle français. Conform ing. Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași, Raegan valorează 50.000 de euro.

„Sunt șapte cai, doi sunt din herghelii românești, din linii genealogice diferite. Kraf este Lipițan Conversano, Karen este Lipițan Maestoso, iapa Yes We Can este de rasă Wurttemberger, din Germania, avem și un ponei pe numele Casper, din Olanda, Norocel este jumătate Pur Sânge Arab, Novacc este jumătate Nonius, din Ungaria, și Raegan, de rasă Selle français. Ei vin cu acte, numele lor este în acte, nu le punem noi numele. Cel mai valoros cal pe care îl avem în bază este Raegan, în valoare de 50.000 de euro, are 18 ani”, declară ing. Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași.

Cătălin Andronic este atașat de toți cei șapte cai, vorbește cu ei, îi alintă, însă cel mai drag lui este Karen, mezinul grajdului, în vârstă de 4 ani.

„Nu mi se pare nimic greu în munca cu caii, nu e muncă fizică așa grea. Știu toți caii după nume, s-au învățat cu noi, noi vorbim cu ei. Când ajung la ei, știu deja să dea copitele să i le curăț fără să mai zic eu. Dimineața, prima data, scoatem tot ce este ud afară, punem paie uscate, le dăm de mâncare și după, le facem pedichiura, pieptănăm coada. Pe parcursul zilei avem grijă să nu fie boxa murdară. Sunt șapte cai, le știu numele la toți, dar de Karen mi-e cel mai drag, vorbesc cu el, altădată îi mai zic câte o vorbă. El este mai alintat, e mezinul grajdului, are 4 ani. Este mai special, este un cal care nu a mai fost lucrat de altcineva. Când îl mai scot la baie, nu îi prea place, mă mai cert cu el. Am mai fost atacat, mai are momente când vrea să muște, dar nu are nimic, nu mă supăr”, adaugă Cătălin Andronic, îngrijitor de animale.

Doi frați din Roșcani fac naveta până la Iași, o dată la două zile, pentru a avea grijă de cei șapte cai de rasă din cadrul Bazei Hipice de la USV Iași.