Doi fraţi au deschis un hotel în Elveţia ce promite nopţi nedormite. Care este scopul acestei afaceri
Hotel în Elveţia de „zero stele”. În mod normal, o recenzie de genul celor că „n-am putut să dorm” şi „camera mea a fost prea zgomotoasă” din partea clienţilor, este lucrul cel mai de temut pentru un hotelier. În schimb, pentru fraţii Riklin acesta este tocmai scopul celei mai recente instalaţii artistice a lor.
Camera de hotel a acestor doi artişti conceptualişti elveţieni constă într-un pat dublu pe o platformă, cu două noptiere şi veioze. Fără pereţi, tavan sau uşi care să ofere intimitate sau adăpost.
Un hotel în Elveţia „de zero stele”
Un hotel în Elveția, unde doi fraţi au înfiinţat o cameră de zero stele pe marginea unui drum, lângă o benzinărie din satul Saillon, în cantonul Valais, din sudul ţării. Scopul lor a fost de a-i determina pe oaspeţi să se gândească la problemele cu care se confruntă lumea şi de a-i inspira să acţioneze în mod diferit, după cum au explicat fraţii gemeni.
De asemenea, ei au mai creat paturi similare în locuri idilice, însă aceasta este prima lor cameră „anti-idilică”, deoarece „nu somnul este important. Ceea ce este important este să reflectăm asupra situaţiei actuale din lume. A sta aici este o declaraţie despre necesitatea unor schimbări urgente în societate”, a explicat Frank Riklin.
Oaspeţii sunt invitaţi la acest hotel pentru ca în timp ce încearcă să doarmă să se gândească la subiecte precum schimbările climatice, războiul şi nesfârşita căutare a perfecţiunii şi la daunele pe care acestea le provoacă planetei.
„Pe scurt, acum nu este momentul să dormim, trebuie să reacţionăm. Dacă vom continua în aceeaşi direcţie ca astăzi, ar putea exista mai multe locuri anti-idilice decât idilice”, a declarat Patrik.
Proiectul, care a fost dezvoltat împreună cu hotelierul Daniel Charbonnier, oferă, de asemenea, trei apartamente, tot de zero stele într-o locaţie idilică, o podgorie situată pe un deal pitoresc. Aceste camere de hotel, ce oferă serviciul unui majordom care oferă băuturi şi micul dejun, vor fi disponibile de la 1 iulie până la 18 septembrie. Preţul unei nopţi de somn imperfecte este de 325 de franci elveţieni, respectiv 337 de dolari americani.
Secretul micilor antreprenori din Iași
Poate că nu suntem în Elveția și nici nu ne vom permite vreodată luxul de a testa idei filosofice în domeniul antreprenoriatului, dar mici afaceri din Iași, care au tonete de mai mulți ani în cartierul Tătărași, au găsit probabil secretul succesului, sau cel puțin pe cel al longevității afacerii lor. Fie că se ocupă de vțnzarea hainelor sau rechizitelor școlare, legumelor sau produselor electronice, „tonetarii” nu renunță la afacerile lor, chiar dacă au trecut și prin perioade grele. Reporterii Cotidianului BZI au stat de vorbă cu antreprenorii care de mai bine de 15 ani fac comerț în Iași.
Micii afaceriști din Iași, care de mai bine de 15 ani fac comerț, având afaceri de succes, sunt cei care dețin tonete în cartierul Tătărași. Având în vedere toate greutățile ce le întâpină oricine dorește să dezvolte o afacere pe cont propriu, există totuși încă antreprenori care se încăpățânează să continue comerțul stradal.
„Am început în anul 2013, din nevoie, lucram în sistemul de sănătate. Aveam copilul mic și pentru că nu avea cine să se ocupe de el, să îl ducă la grădiniță, să îl aducă, să se ocupe de el, am renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de ea. Soțul meu e plecat în străinătate, la muncă, și pentru că nu puteam să stau degeaba, m-am gândit să mă apuc de comerț. Așa că am investit aproape 4.000 de euro și am cumpărat această tonetă. Am ales să fac comerț pentru că am programul flexibil și îmi permite să aloc timp nevoilor familiei”, susține Elena Ifrim, antreprenoare.
Cu siguranță aceste mici business-uri nu se vor compara vreodată cu hotelul din Elveția al celor doi frați Riklin, dar probabil că vor mai fi pe piață mult timp de acum încolo.