Doi cosmonauți rusi și unul american, prizonieri în spațiu! Nava a fost lovită de un meteorit. Rusia, misiune de urgență pentru a salva echipajul

de: Pruna Gabriela
23:01, 11 ian. 2023

Rusia lansează o misiune de urgență pentru a salva astronauții de pe o navă spațială, după ce aceasta a fost avariată în urma unei lovituri de meteoriți.

O navă de salvare va fi trimisă la Stația Spațială Internațională pentru a aduce trei membri ai echipajului, doi ruși și un american, înapoi pe pământ după ce au rămas prizonieri pe orbită în urma loviturii asupra capsulei lor.

Nava Soiuz MS-22 a suferit avarii și a avut o scurgere puternică de lichid de răcire la radiator în spațiu, provocând anularea unei ieșiri în spațiu programate.

La bordul stației spațiale sunt șapte astronauți

Roscosmos,  agenția spațială rusă, a spus că, deși nimeni nu se află în pericol imediat, există îngrijorări cu privire la faptul că toți cei staționați pe ISS ar putea reveni pe pământ în cazul unei urgențe.

Este una dintre navele spațiale SpaceX Crew Dragon de la Elon Musk și are doar patru locuri. În prezent, la bordul stației spațiale sunt șapte astronauți.

Prin urmare, rușii care au ajuns pe Soyuz rămân acolo până se poate face ceva.

Având în vedere acest lucru, rușii au decis să înainteze o misiune care a fost planificată pentru martie, trimițând Soyuz MS-23.

Acesta este acum programat să fie lansat pe 20 februarie, aducând înapoi rușii Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin, precum și astronautul american Francisco Rubio.

În timp ce cealaltă navă este cu siguranță avariată, va fi luată în considerare pentru utilizare ca navă de salvare în cazul în care apare o situație „deosebit de critică” pe ISS înainte de atunci.

Roscosmos a adăugat că nava se va întoarce pe pământ fără echipaj odată ce înlocuitorul va fi acolo. Gaura care a fost lăsată în navă de micul meteoroid avea doar un milimetru, dar asta este mai mult decât suficient pentru a provoca o cantitate suficientă de daune.

ISS plutește în jurul Pământului de mai bine de două decenii

Micrometeoroizii precum acesta nu sunt singurul lucru de care își fac griji acolo, deoarece există și o încărcătură de „deseuri spațiale” care plutesc în jurul Pământului, care ar putea cauza mai multe daune decât această mică bucată de materie.

Unele dintre acestea au fost create în mod deliberat, în special când Rusia și-a aruncat în aer unul dintre propriii sateliți în 2021 ca test, dar și din alte lucruri care sunt acolo și au fost lăsate.

De altfel, spațiul este aproape singurul loc rămas în care Rusia și SUA încă cooperează, având în vedere tot ce se întâmplă în Ucraina.

ISS plutește în jurul Pământului de mai bine de două decenii, fiind lansată în 1998.

Urmează să fie dezafectat în 2031, moment în care va fi readus pe pământ cu o prăbușire undeva în îndepărtatul Ocean Pacific.