Doi copii dintr-un centru de plasament, vaccinați împotriva Covid-19 fără acordul părinților

de: Roxana Butuc
11:03, 17 sept. 2021

În județul Dolj, doi copii au fost vaccinați împotriva noului coronavirus fără acordul părinților.

Minorii se aflau în grija statului și avea vârsta de 12 și 14 ani. Tatăl fetițelor care nu este decăzut din drepturi, spune că nu a fost contactat.

Două fetițe au fost vaccinate împotriva Covid-19 fără acordul părinților

Două minore în vârstă de 12 și 14 ani din Dolj se află de mai mult timp în grija autorităților de la Protecția Copilului. Aceștia au grijă de fete cât timp tatăl lor de origine din Craiova, muncește în străinătate pentru a strâng bani ca să poată să-și ia fetele acasă și să aibă grijă de ele, astfel că acesta nu este decăzut din drepturi.

Reprezentații de la Direcția pentru Protecția Copilului din Dolj au luat decizia ca fetele să fie vaccinate împotriva noului coronavirus fără ca părinții să fie anunțați.

Ei încearcă să se apere, spunând că nu tatăl copilului ia decizii pentru fetele lui ci reprezentanții legali care pot fi șefii de centre de unde minorii stau în plasament. Astfel că în acest caz, reprezentantul fetelor și-a dat acordul pentru ca fetele bărbatului din Craiova să fie vaccinate.

În acest context, se menționează faptul că peste 90% dintre copii aflați în centrele de plasament au fost vaccinați împotriva noului coronavirus.

Părinții trebuie să-și dea acordul în privința vaccinului anti-Covid-19

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat la finalul lunii august 2021,  despre campania de vaccinare în şcolile din România. Acesta a explicat cum se va desfășura procedura la începutul noului an şcolar. Altfel că în mod obligatoriu, părinţii vor fi obligați să spună dacă își dau sau nu acordul în privința vaccinării copiilor proprii.

„După ce vom finaliza acţiunea de informare… La nivelul fiecărei şcoli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinţilor despre vaccinare, pentru a putea să îşi exprime un acord sau un dezacord informat într-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie cu trei rubrici: doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul, sunt indecis. Se vor centraliza răspunsurile pozitive.

Dacă sunt, spre exemplu, 50-60 de răspunsuri într-o şcoală pozitive, există disponibilitate din partea colonelului Valeriu Gheorghiţă de a organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în şcoli şi care să îşi poată planifica şi resursa umană şi numărul de doze necesare pe baza răspunsurilor care vor fi furnizate şi de asemenea şi timpul pe care acea echipă mobilă îl va petrece în şcoală pentru vaccinare”, a afirmat ministrul, într-o declaraţie acordată presei.

Numărul elevilor vaccinați până în prima zi de școală

Conform datelor publicate, până pe data de 13 septembrie erau aproape 178.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani vaccinați cu cel puțin o doză, iar peste 147.000 aveau schema completă. Astfel că, potrivit Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, București, Cluj și Iași sunt județele fruntașe în ceea ce privește imunizarea copiilor.

„Vacanța mare s-a terminat! Înainte de a pleca spre școală rezervă-ți câteva minute și discută cu copilul tău despre cum se poate proteja de infecția cu noul coronavirus. Ia în calcul și vaccinarea dacă fiul sau fiica ta are peste 12 ani”, a scris luni, pe Facebook, Andrei Baciu.