Doi copii au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu meningită. Dr. Florin Roșu, totul despre această patologie – VIDEO
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a transmis astăzi, 7 aprilie 2022, faptul că în ultimele zile s-au înregistrat patru cazuri de meningită, dintre care doi copii.
„Meningita, un real pericol dacă nu se intervine din timp. În ultimele zile s-au înregistrat 4 cazuri de meningita diagnosticată la copii, dintre care două grave. Acest lucru ne îndeamnă să reamintim importanta cunoaşterii simptomelor, comunicarea cu medicul de familie şi solicitarea unui consult de specialitate în cel mai scurt timp de la apariţia simptomatologiei în vederea unei evoluţii favorabile”, a transmis dr. Florin Roșu.
Doi copii, diagnosticați cu meningită, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași
Medicul ieșean a oferit detalii despre cei doi copii care au fost diagnosticați cu meningită. Dr. Florin Roșu a spus care au fost simptomele pe care le-au raportat minorii, dar și evoluția stării de sănătate.
„Primul caz, cu antecedente de afecţiuni ale căii respiratorii superioare, cu faringită şi sinuzită. Este o fetiţă transferată de la Bacău prezentând cefalee, dureri de cap, greaţă, vărsături, fotofobie şi semne de iritaţii meningiala: rigiditate a cefei şi dureri la nivelul coloanei cervicale, fiind diagnosticată cu meningita acută. La admisia în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a ajuns în stare gravă, comatoasa cu răspuns doar la stimul dureros, respiraţie spontană neintubata şi stabilă hemodinamica. Din cauza statusului neurologic alternat, starea comatoasă, a fost admisă ATI, unde i s-a administrat tratamentul specific în vederea tratatarii afecţiunii cu antibiotic, echilibrare electrolitic şi un flux minimal de oxigen. În urma investigaţiilor suplimentare, pacienta a fost confirmată şi cu Covid-19. Întregul tablou clinic a determinat corpul medical a luat decizia să transfere pacienta de urgenţă la Spitalul Sf. Maria din Iaşi pentru continuarea tratamentului. În momentul transferului, fetiţa deschidea ochii la stimuli, ceea ce înseamnă că a înregistrat o ameliorare a statusului neurologic.
Al doilea caz de meningită este un copil de 5 ani, nevaccinat conform schemei naţionale, cu debut al bolii în dată de 2 aprilie, cu febră, 7 episoade de vărsături în jet, cefalee şi erupţie cu nuanţa roşiatică. Pacientul este internat pe secţia Covid-19 deoarece analizele au stabilit şi rezultat pozitiv cu această patologie. Copilul primeşte îngrijiri şi tratament pentru patologia cu care a fost internat. Echipa medicală efectuează analize pentru a personaliza tratamentul în funcţie de modificările apărute şi în funcţie de simptomalogie. Nu ne putem pronunţa asupra evoluţiei stării de sănătate a pacientului”, a menționat medicul Florin Roșu.
Dr. Florin Roșu, apel la cetățeni
Managerul unității medicale a făcut un apel la cetățeni și le recomandă ca de la debutul bolii să se prezinte la un medic pentru a primi tratament și nu a rămâne cu sechele.
„Meningita este o boală tratabilă, vindecabilă şi asta se întâmplă în 98 la sută din cazuri. În cazul în care se ignora simptomele şi tratarea după ureche pot agrava prognosticul şi deveni astfel unul nefavorabil, intervenind chiar decesul. Sau pacientul poate rămâne cu sechele: pierderea auzului, dificiente de vorbire, sechele neuromusculare. Rugăm pacienţii să se informeze din surse medicale specializate şi să se prezinte imediat la medic în cazul în care prezintă simptome pentru a primi tratament în fazele incipiente ale bolii”, a conchis Florin Roșu.