Doi absolvenți de top de la Universitatea Tehnică din Iași conduc afaceri de succes. Foștii studenți au ales să rămână în țară și să investească într-un domeniu care i-a fascinat din copilărie

de: Valentin Hutanu
04:00, 23 iul. 2020

Sunt povești și exemple cu afaceri de succes, implementate la Iași de 2 foști studenți foarte buni ai Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași! Este vorba de Petru Volocaru și Adrian Vlas, care au acceptat să ofere detalii despre afacerile pe care le-au demarat.

Volocaru continuă afacerea familiei și a fondat firma Auto Sting Protect Vaslui, un service pe zona pregătirii mașinilor pentru drift sau reparării și modernizării vehiculelor. Pe de altă parte, Adrian Vlas și-a deschis la Iași, în fosta Zonă Industrială a Iașului, un service cu detailing auto

Cu afaceri de succes, doi studenți foarte buni din Iași vin cu povești despre inițiativa de întreprinzători

Sunt 2 foști studenți foarte buni ai Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași ! Este vorba de Petru Volocaru și Adrian Vlas, care au acceptat să ofere detalii despre afacerile pe care le-au demarat și unde au deja între 2 și 5 angajați sau mai mulți. Formați de conf. univ. dr. ing. Adrian Sachelarie, Departamentul de Inginerie mecanică și Autovehicule rutiere, respectiv Centrul de Motoare si Autovehicule Rutiere din cadrul Facultății de Mecanică din cadrul Universității Tehnice din Iași, tinerii au făcut din pasiune totul și au muncit mult pentru a ajunge ceea ce sunt acum.

„Facultatea a fost ca o a doua casă, unde am putut învăța foarte multe detalii tehnice ca apoi să le punem în practică la nivel ingineresc”, mărturisește Petru Volocaru

Aici, Petru Volocaru mărturisește că anii din facultate au fost esențiali în formarea sa, deoarece a făcut totul cu multă pasiune și a muncit foarte mult pentru a ajunge la un asemenea nivel.

„Facultatea de Mecanică din Iași pentru mine a însemnat mult mai mult decât o simplă facultate. Profesorii și conducerea au făcut tot posibilul să ne atragă în diferite proiecte pentru dezvoltare și cunoaștere. Încă de mic am fost atras de tehnic, am fost fascinat de tot ce presupune parte mecanică, fapt pentru care facultatea a fost ca o a doua casă, unde am putut învăța foarte multe detalii tehnice, ca apoi să le punem în practică la nivel ingineresc. În cadrul Facultății de Mecanică am practicat și voluntariat la Liga Studenților, unde am fost și președintele acestei organizații. Am format în acest mediu o echipă, împreună cu domnul profesor Adrian Sachelarie, cu care am construit o mașină de drift cu care am participat și încă particip la diferite evenimente de drift din România”, arată Petru Volocaru.

Apoi, tânărul a spus mereu că e ceva deosebit să știi cum să pregătești o mașină, de la caroserie și până la o cursă de drifturi. „E un domeniu aparte și nu regret că l-am ales. Visul meu este să-mi dezvolt, în România, o afacere pe zona mecanicii auto sau a autovehiculelor”, arată Petru Volocaru.

Petru Volocaru, fondator Auto Sting Protect Vaslui: „Am ales să mă retrag la Vaslui, locul unde am crescut și am copilărit, aici ajutând la business-ul părinților”

Acum este fondator Auto Sting Protect Vaslui, care reprezintă o bună afacere în domeniul auto. Este vorba de continuarea unui business al familiei sale.

„Au fost foarte multe oportunități de angajare, chiar am lucrat pe timpul facultății și al masterului în Iași, în dezvoltarea de mașini de competiție. Spre finalul masterului am ales să mă retrag la Vaslui, locul unde am crescut și am copilărit, aici ajutând la business-ul părinților. În paralel am dezvoltat și un altelier în care construim și perfecționăm mașini de competiție. O afacere de acest gen este un pas greu, deoarece piața din România nu este destul de dezvoltată în acest domeniu, dar încep să fiu surprins de clienții care încep să-și dorească mașini foarte bine pregătite. Facultatea a modelat pasiunea mea pentru mașini și mi-a oferit o pregătire pentru a oferi servicii cât mai bune în ceea ce încerc să dezvolt. Dacă ar mai fi să aleg din nou, aș alege cu siguranță aceeași facultate și, desigur, îndrum toți tinerii să își îndrepte atenția către Facultatea de Mecanică Iași!”, a conchis Petru Volocaru.

Adrian Vlas și-a deschis în fosta Zonă Industrială a Iașului un service cu detailing auto

Pe de altă parte, Adrian Vlas, cel care a avut proiectul AVAI în timpul facultății, este originar din Sărata-Galbene, Lăpușna din Republica Moldova. El și-a deschis, de câteva luni, în fosta Zonă Industrială a Iașului, un service cu detailing auto.

„Întâi de toate pot spune că experiența mea din facultate a jucat un rol important în dezvoltarea mea ca inginer mecanic și ca o personalitate echilibrată. Chiar dacă de mic copil nutream un interes mai special față de mașini și motoare, la facultate am fost încurajat să-mi realizez visele. Unul din visele mele, pe care am reușit să-l realizez în acea perioadă, este proiectul AVAI, având ca idee principală adaptarea unei mașini obișnuite la necesitățile unei persoane în scaun cu rotile, prin încorporarea unei platforme. Aceasta are rolul de a ușura urcarea și conducerea automobilului, în scaunul cu rotile”, spune Adrian Vlas.

„Această idee a fost realizabilă în momentul în care am reușit să aplic și să obțin finanțare din fonduri europene”, spune întreprinzătorul Adrian Vlas

Mai departe, dincolo de banii proprii, Adrian Vlas arată că a demarat afacerea după ce a obținut și o finanțare europeană.

„Fiind din Republica Moldova, aș putea spune că am plecat să îmi fac studiile în străinătate, însă pentru mine România nu a însemnat niciodată străinătate. Mereu am simțit că vreau să fiu aproape de casă, de familie, iar decizia de a-mi face studiile la Iași mi s-a părut a fi cea mai bună, deoarece lucrurile frumoase se pot face și acasă. Ideea de a înființa un service auto a luat naștere din pasiunea mea față de automobile și inginerie mecanică. Această idee a fost realizabilă în momentul în care am reușit să aplic și să obțin finanțare din fonduri europene. Pe viitor aș vrea să dezvolt și să extind acest concept, OTTIMO auto service&detailing, în mai multe județe ale României. Chiar dacă piața este destul de saturată, nuanțele basarabene, responsabilitatea și profesionalismul echipei joacă un rol important în progresul afacerii”, mai reliefează Vlas.

Adrian Vlas a fost implicat și în realizarea unei mașini care va ajuta milioane de oameni

Dincolo de toate acestea, în 2018 a avut loc lansarea în România a unui proiect coordonat de Ion Ababei și Adrian Vlas, atunci studenți ai Facultății de Mecanică, intitulat AVAI Movement. Cei 2 demarau, în 2016, o campanie de strângere de fonduri pentru a construi un prototip de mașină care poate fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică. Tinerii au legat integral funcționarea mașinii de telefonul mobil, printr-o aplicație care controlează mai multe aspecte și care permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizarea GPS de la orice distanță, dirijarea platformei de acces în autovehicul, dar și a funcțiilor mai simple, precum activarea alarmei antifurt.

„Întreg proiectul a fost pornit pentru a-l ajuta pe Alexandru, un tânăr din orașul Hâncești, din Republica Moldova, imobilizat în scaun cu rotile, să poată conduce o mașină cu care să ajungă mult mai ușor la destinațiile sale. Totul a costat doar 6 mii de dolari și este un pas extraordinar pentru întreaga industrie auto. Am fost o echipă deosebită! Eu vreau să reușesc în România Mare, alături de Republica Moldova, să creez și să inovez”, spunea Adrian Vlas, inițiatorul proiectului acum 2 ani.